Full uenighet om bruk av digitale medier

Full uenighet om bruk av digitale medier

Hva er lov når det gjelder kopiering og kopisperrer? Kulturdepartementet, Kripos og platebransjens svar spriker i alle retninger.

Stortinget vedtok i fjor et EU-direktiv som her i Norge ble hetende MP3-loven. De nye reglene skulle oppdatere lovverket for kunne regulere dagens digitale mediaverden. Men i stedet er det nå et fullt kaos rundt hva som faktisk er lov.

Dette beviser en undersøkelse bladet Forbruker-rapporten har gjort.

Forbruker-rapporten har stilt de samme spørsmålene til Kulturdepartementet som laget lovverket, professor Jon Bing som er Norges fremste ekspert på digital juss, Kripos, platebransje-organisasjonen IFPI og Elektronisk Forpost, som kjemper for friere digitale rettigheter.

Svarene de forskjellige aktørene avgir på konkrete eksempler for bruk av digitale medier spriker i mange tilfeller i alle retninger. Blant annet er aktørene uenige om det er lovlig å ta backup av musikk og DVDer eller om det er lov å bruke musikk du har kjøpt som ringelyd på mobilen din.

Her er spørsmålene og svarene Forbruker-rapporten fikk:

Arne er interessert i japanske samuraifilmer. Disse kan kun kjøpes fra Japan og finnes bare i sone 3. Arne gjør dvd-spilleren(også på pc-en) sonefri for å se disse filmene. Det var alle enige om at var lov. Men slik er det ikke med de andre spørsmålene. Her er tabellen:

Her kan du lese hele saken på Forbruker-rapportens hjemmeside.

Til toppen