Fullt lovlig å sende deg spam

Et Haugesund-selskap har funnet et smutthull i loven. Det er lov faktisk lov å fylle inn-boksen din med reklame.

Et Haugesund-selskap har funnet et smutthull i loven. Det er lov faktisk lov å fylle inn-boksen din med reklame.

Spam, uønsket reklame, fyller opp e-post-boksene våre med de mest sinnsyke tilbud. Tilbudene kommer fra utlandet, for her i Norge er det ikke lov å sende reklame uten såkalt "forhåndssamtykke" - trodde de fleste.

Men Fonn, et Haugesund-selskap som selger programvare og bli-bedre-bøker, har funnet et smutthull i loven.

- Det er lovlig å sende reklame uten forhåndssamtykke til enkeltpersoner i næringslivet. Forbudet mot uønsket reklame gjelder bare forbrukere, sier Gjert Tolås, salgssjef i Fonn, til digi.no.

- Vi har fått reaksjoner, men vi sjekket dette både med advokat og Forbrukerombudet. Kravet er at du har systemer som lar enkeltpersoner melde deg av. Hos oss kan du både gjøre dette over nett og telefon, sier Tolås.

Fonn har sendt reklame for sine produkter til en rekke e-post-adresser de har funnet på nettet. Adresser kan samles inn automatisk, men man må trolig sortere ut private e-post-adresser manuelt.

Hullet i Markedsføringsloven bekreftes av Forbrukerombudet.

- Det stemmer at forbudet gjelder forbrukere. Det er i utgangspunktet ikke ulovlig å sende reklame til ansatte, sier Gry Nergård, avdelingsdirektør hos Forbrukerombudet, til digi.no.

Men Nergård understreker en viktig begrensning. - Du har ikke lov å markedsføre varer som er myntet på privat bruk. Det kan bare være varer eller tjenester som er beregnet brukt i arbeid, forteller hun.

Nergård kjenner godt til Fonn og har åpenbart selv vært med på å drøfte deres sak.

Derfor ser det ut som at selskaper som Fonn og andre har sitt på det tørre.

Til toppen