Fullverdig lomme-PC selges over nett

OQO har lagt ut for salg en 400 grams PC med Windows XP og Transmeta-prosessor.

OQO har lagt ut for salg en 400 grams PC med Windows XP og Transmeta-prosessor.

OQO – dannet av ingeniører som i sin tid konstruerte bærbare Mac for Apple – har ikke gjort noe for å holde prosjektet sitt om en ekte lomme-PC hemmelig. Men nå har selskapets nettsted, etter forhåndsannonsering i over to og et halv år, endelig begynt å ta imot bestillinger.

    Les også:

De ytre dimensjonene er så vidt større enn en PDA: 124 ganger 86 millimeter, og 23 millimeter tykk. Vekten er såvidt under 400 gram.

Prosessoren er en Transmeta i 1 GHz, harddisken er på 20 GB, og minnet på 256 MB – uten utvidelsesmuligheter.

Skjermen er på fem tommer og tilbyr en oppløsning på 800 ganger 480 punkter. Den er trykkfølsom, og man kan styre applikasjoner med en lyspenn. En sensor gjør at lysstyrken automatisk tilpasser seg omgivelsene, slik at den økes når enheten brukes i sollys.

Skjermen kan sklis oppover for å gi tilgang til et tommeltastatur. Tastaturet har piltaster, kontrolltaster og et eget numerisk tastatur. Den har også en variant av stavmusen som man finner på enkelte bærbare PC-er (den sorte skiven på tastaturet, se bildet ovenfor), og når den er i bruk, fungerer en fritt valgt tast til venstre for stavmusen som «venstre musknapp».

Den lille enheten har innebygget WLAN, Bluetooth, Firewire (IEEE 1394) og USB 1.1, samt utganger til lyd og mikrofon.

Med en egen «docking kabel» kan man kople til ekstern skjerm med opptil 1280 ganger 1024 punkters oppløsning, vanlig Ethernet og ekstern strøm, og man får dessuten en ekstra USB- og en ekstra Firewire-utgang. Det betyr at man vil kunne bruke vanlig mus, skjerm og tastatur.

Prisen er 1900 dollar med Windows XP Home, hundre dollar mer for Windows XP Pro. Med forhåndsinstallert Microsoft Office øker prisen med 300 dollar. For eventuell CD- eller DVD-spiller må man ty til tredjeparts produkter over USB eller Firewire.

Avisa New York Times har fått prøve produktet. Anmeldelsen er stort sett positiv. En av innvendingene gjelder skjermen, ikke at den ikke er skarp, men at vanlig skrift blir så liten at den nærmest er uleselig – «omtrent som den lille skriften på rabattskjemaet når du kjøper forbrukerelektronikk».

En annen anmerkning gjelder ytelse. Kontorprogrammer og avspilling av musikk og video er ikke noe problem, men diktat, videoredigering, PhotoShop og handlingsmettede spill er oppgaver hinsides OQOs evner. Trass i Transmeta-prosessorens strømsparende evner, må batteriet lades etter rundt 2,5 timers bruk.

Til toppen