BEDRIFTSTEKNOLOGI

Fullverdig PC på 1,4 kilogram

Det eneste tunge ved IBMs "mininotebook" ThinkPad 240, er ytelsen: 400 MHz prosessor og 12 GB disk. Skjermen gir vanlig 800x600 oppløsning, tastaturet er en nytelse - og vekten er som en ringperm.

Eirik Rossen
18. feb. 2000 - 13:42

Betegnelsen "mininotebook" viser til at maskinens største flate er mindre enn en A4-side. (Bilnøkkelen på bildet er et forsøk på å anskueliggjøre dette.) Den største fordelen ved å minske den fysiske størrelsen, er at vekten følger med. Et sted mellom en og to kilogram går en psykologisk grense i oppfatningen av begrepet "bærbart". Under denne grensen tenker du ikke over vekta når du pakker en gjenstand. Er gjenstanden over grensen tenker du over tyngden på hver gang du skal vurdere å ta den med deg eller ikke. Etter min erfaring befinner ThinkPad 240 seg under denne grensen. Sammenslått oppfattes den mer som en tett og tynn bok enn som en PC.

IBM ThinkPad 240 sammenlignet med en bilnøkkel. <i>Foto: IBM</i>
IBM ThinkPad 240 sammenlignet med en bilnøkkel. Foto: IBM

I størrelsessegmentet mininotebook overlapper PC-er de største "lommemaskinene", det vil si dem som skal brukes til alvorlig skrivearbeid, blant dem Hewlett-Packards Jornada 820. Psion har også planer om maskiner i denne størrelsesorden, avhengig av hvordan de greier å meisle ut en funksjonell nisje mellom den ekte PC-en og "kompanjong"-maskinen som Jornadaen representerer. Denne markedsføres strengt som en "PC Companion", og leverandøren avviser at den kan fungere i stedet for en PC.

Det blir altså en avveining mellom to bruksmåter: En PC på den faste arbeidsplassen og en kompanjong til å ta med på reiser, eller én virkelig bærbar PC. I innkjøp koster bord-PC pluss stor kompanjong omtrent det samme som én bærbar. Den dyreste utgaven av ThinkPad 240, med 64 MB minne, 12 GB disk og 400 MHz Celeron prosessor, har en listepris eks mva på 18.412 kroner. Med litt svakere prosessor og 6 GB disk sparer du over 2000 kroner. Sammenlikningen av driftsutgiftene må ta hensyn til det ekstra plunderet man har ved å forholde seg til to maskiner i stedet for én.

Med sine 1,4 kilogram er ThinkPad 240 nesten 400 gram tyngre enn Jornada 820, med noenlunde like ytre mål. Forskjellen virker mindre. Skjermene er om lag like små, men oppløsningen er forskjellig. ThinkPad har 800x600 mot Jornadaens 640x480. Det er en vesentlig forskjell, særlig hvis skrivearbeid skal suppleres med Internett-streif. Tastaturene er forholdsvis like, men etter mitt skjønn er ThinkPad langt bedre å skrive på. Batteriene kan vare opptil ti timer på en Jornada, opptil fire på denne ThinkPad. Den minst funksjonelle maskinen støtter altså de lengste arbeidsøktene uten nettspenning.

Tradisjonelt er IBMs bærbare PC-er robuste og gode å skrive på. ThinkPad 240 bekrefter tradisjonen. Tastaturet er redusert til 95 prosent av et vanlig ThinkPad-tastatur. De ytre tastene - tilbaketast, Enter og Shift på høyre side, Tab, CapsLock og Shift på venstre - er ganske mye smalere enn man er vant til. De øvrige tastene er også smalnet, men nærmest umerkelig. Alle funksjonstastene er på plass, og piltastene er der de skal være, nærmest brukeren på høyre side.

Reduksjonen i proporsjonene er gjort på en måte som ikke krever spesiell tilvenning. Du skriver like lett som på et hvilket som helst vanlig tastatur. Jeg har bare to små kritiske bemerkninger. Plasseringen av hakeparentes er uvant. Det er synd at tastene Home, End, PageUp og PageDown er henvist til Fn-tasten i kombinasjon med piltastene. Du må med andre ord bruke begge hender hver gang du skal nytte funksjonen som ligger under en av disse tastene.

Skjermen er på 10 tommer. Sammenliknet med en 12 tommers skjerm er arealet minsket med nesten en tredel. Skjermen er skarp og god, og det er ingen ting å si på lesbarheten i 800x600 punkter, men det blir smått.

Resten av maskinen er planke. Pekeredskapet er IBMs enestående stavmus, det eneste som duger på bærbare i det lange løpet. Maskinen har alle utganger, også USB, og plass til ett PC-kort. Det er innebygget V90-modem. Maskinen leveres med ekstern diskettstasjon. IBM leverer ikke selv noen CD-spiller til ThinkPad 240, men henviser i stedet til standard eksterne spillere på markedet, med USB-tilkobling.

Operativsystemet er Windows 98. Det er foreløpig ikke klart om eller når Windows 2000 blir et alternativ. Maskinen leveres med kontorpakken Lotus SmartSuite, der utvalget er på høyden med Pro-utgaven av Microsofts Office 2000, siden også databasen Approach er med.

Sammenlikn med andre bærbare:


Vil gi deg Internett i lomma
Compaq velger AMD for nye PC-er og bærbare
Compaq med trådløse Armadaer
BI-studenter får bærbare Zenith
Bull: Rimelig kontor på under to kilo
IBMs Transformer - en lett tungvekter
Fujitsu slo IBM med flere måneder
Kombinert, bærbar PC fra IBM
Zenith bærbar kombinerer stil og ytelse
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.