BEDRIFTSTEKNOLOGI

Fullverdig server på et PCI-kort

Et selskap stiftet av tidligere IBM-ere lager servere på kort. Er serveren din blitt for liten, kan du øke ytelsen ved å stappe opptil åtte SlotServere i ledige PCI-spor.

2. okt. 2001 - 14:20

Løsningen betegnes som spesielt rimelig, siden en SlotServer koster fra rundt 500 dollar (4.500 kroner). Den modellen som er tilgjengelig i dag fra OmniCluster Technologies Inc, er bygget rundt en forholdsvis beskjeden prosessor, den Intel-kompatible Geode fra National Semiconductor i 300 MHz. Selskapet har ennå ikke løst varmeproblemet forbundet med Pentium III-prosessorer, men arbeider med det, slik at SlotServer også kan komme i en kraftigere utgave. Fordelen med Geode-prosessoren er at hele serverkortet nøyer seg med 10 watt, uten disk. Produsenten mener det er viktig å tilby SlotServere i to ytelsesvarianter. Crusoe-prosessoren fra Transmeta ble vurdert som alternativ til Geode, men ble forkastet.

OmniCluster Technologies SlotServer. <i>Foto:  OmniCluster Technologies</i>
OmniCluster Technologies SlotServer. Foto:  OmniCluster Technologies

Det opprettes et eget lite nettverk mellom serveren som SlotServer installeres i og de opptil åtte SlotServerne som teknologien, BusCluster, tillater. Dette nettverket går i gigabithastighet. Alle SlotServerne gis tilgang til all lagring som er tilgjengelig fra vertsserveren, også lagringsnett og dedikerte lagringstjenere. Et eget verktøy, "Virtual Disk Manager", styrer forholdet mellom SlotServerne og lagringsenhetene. Hver SlotServer kan ellers også utstyres med en egen disk på opptil 20 GB. Diskløse SlotServere henter operativsystem fra vertsserveren.

Det beskrives flere bruksområder for SlotServere. Det som går igjen, er at man avlaster vertsserveren for bestemte oppgaver, ved å kjøre dem på SlotServerne i stedet. OmniCluster mener dette kan komme til nytte når man har behov for flere aktive Linux-partisjoner, opprette webkiosker, løse diverse driftsproblemer og så videre. Hver SlotServer har egen nettutgang, slik at man for eksempel kan bruke dem til å kjøre brannmur og innbruddsovervåkning i forkant av selve vertsmaskinen.

En annen bruksmulighet er å la vertsserveren fungere som arbeidsgruppeserver, og hver SlotServer som privat PC. Skjerm og tastatur koples til USB-utgangen bak på hver SlotServer. Skal dette fungere, må arbeidsgruppen sitte forholdsvis tett. På den andre siden får man arbeidsplasser uten vifter, styrt felleslagring, et gigabit nettverk mellom brukerne, forenklet drift, stor pålitelighet og lavere kostnader generelt. OmniCluster har regnet på et tilfelle der dette prinsippet brukes på et callcenter med 300 arbeidsplasser. Særlig betraktningene rundt strømforbruk, støynivå og sikkerhetsnivå er tankevekkende.

Opphavet ser sin teknologi også som et alternativ for rack-miljøer. SlotServer er et PCI-kort i full høyde, og det maksimale teoretiske tallet på servere per 2 U rack-høyde er ni. Det er et godt stykke igjen, både i servertall og samlet ytelse, til "blades" teknologi fra blant andre RLX Technologies, der 24 servere får plass i samme volum. Likevel mener OmniCluster at SlotServere kan være regningssvarende for tjenestetilbydere som ønsker å gi sine kunder hver sin fysiske server til så lav pris som mulig.

OmniCluster ble stiftet i mai i fjor av folk som arbeidet sammen i IBM, der ideen om servere på ett kort opprinnelig ble unnfanget - og produsert - for å utvide funksjonaliteten til AS/400-maskiner. De tjue ansatte håper å vokse til 50 i løpet av neste år. IBM er en av selskapets hovedinvestorer.

− Når det står om liv eller død, spiller det ingen rolle når på døgnet en hendelse skjer, sier Olav Storli Ulvund, direktør for IKT-tjenester i Sykehuspartner HF.
Les også

Har 99,99 prosent oppetid – slik snudde de trenden

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.