Nye underskudd

Funcom gjør helomvending - mislyktes med gratis

Lever nå mest på gammel moro.

Funcom har foretatt en rekke kostnadskutt, men sliter fortsatt med inntjeningen. En free-to-play-modell for Lego-spillet blir nå forkastet i håp om å snu utviklingen.
Funcom har foretatt en rekke kostnadskutt, men sliter fortsatt med inntjeningen. En free-to-play-modell for Lego-spillet blir nå forkastet i håp om å snu utviklingen. (Bilde: Funcom)

Lever nå mest på gammel moro.

Det norske spillselskapet er blant dagens tapere på Oslo Børs. Etter nok et skuffende kvartalsregnskap falt aksjen nesten ni prosent.

Funcoms inntekter endte på 2,77 millioner dollar i første kvartal, en millon svakere enn i fjor på samme tid. Omsetningen stammer nesten utelukkende fra tilkårskomne titler.

Se også: Varslet oppsigelser på julaften

Gammel moro

Nedgangen skyldes synkende interesse for Live Games, en post som inkluderer nettbaserte spill som Anarchy Online (lansert i 2001), Age of Conan (2008) og The Secret World (2012). Funcom skriver at spillene skal støttes så lenge de fortsetter å gå i pluss.

Den såkalte free-to-play-modellen for Lego Minifigures-spillet til Funcom, kaster svært lite av seg.

Her står inntektene på stedet hvil med bare 38.000 dollar i kvartalet, omtrent uendret fra i fjor på samme tid. En gratis smakebit har altså ikke utløst noen utpreget betalingsvilje.

Funcom varsler derfor en helomvending.

Nå går de tilbake til en «pay-to-play»-modell der kundene må kjøpe spillet.

Venter færre spillere

Dermed blir det også færre spillere, noe den nye Funcom-sjefen medgir overfor E24:

– En overgang fra gratis- til betalingsmodell påvirker inngangsbarrierene for å spille i stor grad, og derfor er det ventet at antall spillere vil være lavere, sier Rui Casais, som overtok som Funcom-topp i forrige uke.

Videre sier han at når Funcom foretar denne endringen ser de «ikke først og fremst på antall spillere, men spillets totale inntekter».

Før jul: Mer trøbbel for Funcom

Underskudd

De røde tallene fortsetter å tynge på bunnlinjen. Et resultat på minus 144.000 dollar er ifølge regnskapet ytterligere forverret av valutasvingninger tilsvarende 715.000 dollar, slik at det reelle underskuddet i første kvartal blir på 860.000 dollar. Funcom fikk et samlet underskudd i fjor på drøyt 10 millioner dollar.

Ifølge kvartalspresentasjonen har Funcom tilstrekkelig kapital til 12 måneders drift fra utgangen av kvartalet. Det er basert på dagens inntekts- og kostnadsanslag og utsettelse av låneforfall, skriver E24.

Funcom står også siktet av Økokrim etter mistanke om markedsmanipulasjon tilbake i 2011-2012. Økokrim gjennomførte en razzia i selskapets lokaler på Skøyen i Oslo i januar i fjor. Funcom skriver i forbindelse med dagens kvartalsfremlegging at de ikke har ytterligere informasjon om fremgangen i etterforskningen av denne saken.

Til toppen