Funcom gjør helomvending - mislyktes med gratis

Lever nå mest på gammel moro.

Funcom gjør helomvending - mislyktes med gratis
Funcom har foretatt en rekke kostnadskutt, men sliter fortsatt med inntjeningen. En free-to-play-modell for Lego-spillet blir nå forkastet i håp om å snu utviklingen. Bilde: Funcom

Det norske spillselskapet er blant dagens tapere på Oslo Børs. Etter nok et skuffende kvartalsregnskap falt aksjen nesten ni prosent.

Funcoms inntekter endte på 2,77 millioner dollar i første kvartal, en millon svakere enn i fjor på samme tid. Omsetningen stammer nesten utelukkende fra tilkårskomne titler.

Se også: Varslet oppsigelser på julaften

Gammel moro

Nedgangen skyldes synkende interesse for Live Games, en post som inkluderer nettbaserte spill som Anarchy Online (lansert i 2001), Age of Conan (2008) og The Secret World (2012). Funcom skriver at spillene skal støttes så lenge de fortsetter å gå i pluss.

Den såkalte free-to-play-modellen for Lego Minifigures-spillet til Funcom, kaster svært lite av seg.

Her står inntektene på stedet hvil med bare 38.000 dollar i kvartalet, omtrent uendret fra i fjor på samme tid. En gratis smakebit har altså ikke utløst noen utpreget betalingsvilje.

Funcom varsler derfor en helomvending.

Nå går de tilbake til en «pay-to-play»-modell der kundene må kjøpe spillet.

Venter færre spillere

Dermed blir det også færre spillere, noe den nye Funcom-sjefen medgir overfor E24:

– En overgang fra gratis- til betalingsmodell påvirker inngangsbarrierene for å spille i stor grad, og derfor er det ventet at antall spillere vil være lavere, sier Rui Casais, som overtok som Funcom-topp i forrige uke.

Videre sier han at når Funcom foretar denne endringen ser de «ikke først og fremst på antall spillere, men spillets totale inntekter».

Før jul: Mer trøbbel for Funcom

Underskudd

De røde tallene fortsetter å tynge på bunnlinjen. Et resultat på minus 144.000 dollar er ifølge regnskapet ytterligere forverret av valutasvingninger tilsvarende 715.000 dollar, slik at det reelle underskuddet i første kvartal blir på 860.000 dollar. Funcom fikk et samlet underskudd i fjor på drøyt 10 millioner dollar.

Ifølge kvartalspresentasjonen har Funcom tilstrekkelig kapital til 12 måneders drift fra utgangen av kvartalet. Det er basert på dagens inntekts- og kostnadsanslag og utsettelse av låneforfall, skriver E24.

Funcom står også siktet av Økokrim etter mistanke om markedsmanipulasjon tilbake i 2011-2012. Økokrim gjennomførte en razzia i selskapets lokaler på Skøyen i Oslo i januar i fjor. Funcom skriver i forbindelse med dagens kvartalsfremlegging at de ikke har ytterligere informasjon om fremgangen i etterforskningen av denne saken.