Funcom stopper gratisspill på Internett

I fem år har Funcom tilbudt gratis javaspill for internettbrukerne. Over 350.000 registrerte brukere må gå andre steder etter 10. mai.

I fem år har Funcom tilbudt gratis javaspill for internettbrukerne. Over 350.000 registrerte brukere må gå andre steder etter 10. mai.

Det norske spillselskapet Funcom har bestemt seg for å droppe et tilbud som har vært til stor glede for mange internettbrukere de siste fem årene: på forsiden av hjemmesiden til Funcom har selskapet lagt ut gratis tilgang til spill som Chess, Checkers, Blackjack, Backgammon, Poker og Spades.

Etter 10. mai er det slutt på dette tilbudet. Da har den økonomiske virkeligheten innhentet Funcom, og selskapet ser seg ikke lenger i stand til å drifte slike javaspill på nettet, uten betaling.

"Grunnen er enkel: Å tilby gratis nettspill krever mye ressurser fra organisasjonen vår, og spillselskaper er nødt til å få inn penger på denne typen tjenester. Alle Funcoms ressurser er for tiden plassert i avdelingen som driver, og utvikler abbonementsbaserte nettspill - som Anarchy Online."

skriver selskapet på sine hjemmesider.

- Det er selvfølgelig beklagelig, men vi kan ikke drifte disse spillene lenger. Vi har brukt endel ressurser på supportere spillere, men nå skal alt gå til spillene vi tjener penger på. Vi frigjør endel manpower på denne måten, som Anarchy Online, sier Marit Lund som er PR-ansvarlig hos Funcom.

Selskapet sier de håper på forståelse for denne avgjørelsen. Selskapet har tidligere pådratt seg spillentusiastenes vrede da Anarchy Online ble sluppet med mange feil i fjor sommer. Dette førte til at mange spillere droppet spillet, og selskapet opplevde en dropp i kundemassen før jul. Som en konsekvens av disse problemene måtte selskapet permittere 20 prosent av de ansatte.

Les om fjorårets problemer her:

Lund kaller dette for et avsluttet kapitel og opplyser at noen av de ansatte har kommet tilbake, andre har fått seg nye jobber etter permitteringene i fjor

- Før jul hadde vi et lite frafall av spillere på grunn av tekniske problemer, men har hatt en jevn vekst etter jul. Vi mener å ha klart å rette opp problemene, men dette tar tid. Kundene våre er stort sett fornøyde nå, og jeg føler vi har lært av feilene våre, sier hun og mener at konsumentene av spill som Anarchy Online har helt forskjellig bruksmønstre enn de som benytter gratis online-spill:

- Det er en veldig forskjellig type kundegrupper. Online-spillene benyttes av kontorbrukerne, som slapper av fem minutters tid med ett spill eller to. På Anarchy Online tilbringer spillerne mange timer av gangen, sier hun.

Online-spillene, som Funcom selv har utviklet, skal i utgangspunktet ikke selges videre, men legges døde. Lund er litt usikker på om de skal la andre overta driften, men uansett er det ikke aktuelt at de skal kunne tjene penger på slike spill. Selskapet forsøkte seg med reklamefinansiering for noen år siden, men det gikk skeis. Brukerbetaling er også uaktuelt fordi det finnes mange andre gratisalternativer på nettet.

Et sted mellom 350.000 og 400.000 brukere er registrert hos Funcom, og Lund opplyser at mange tusen er inne for å spille hver dag. Likevel anser hun prosjektet for avsluttet:

- Disse javaspillene ble laget i 1997/98. som de første online-spillene vi gjorde for Internett. Da tilegnet vi oss endel online-kunnskap, sier hun. Selskapet understreker på hjemmesidene at det ikke har vært en enkel avgjørelse å legge ned et gratis nettsamfunn.

Til toppen