BEDRIFTSTEKNOLOGI

Fusjonsiveren større enn noen sinne

Amerikanske telemyndigheter (FCC) nedrennes av det ene fusjonsivrige teleselskapet etter det andre. Det utløser en strøm av kommentarer fra konkurrenter for å hevde like konkurransebetingelser i et marked som i stadig større grad domineres av kjempene.

Frode Eriksen
9. juli 1997 - 16:50

Akkurat nå har telemyndighetene i Federal Communications Commission (FCC) tre ekstra store saker å ta stilling til.

Før jul kom British Telecom og MCI med sine planer om å etablere Concert, ved at BT kjøpte hele MCI for 22 mrd USD.

I vår har to andre storsaker dumpet ned i fanget på FCC. I april offentliggjorde Bell Atlantic og Nynex Corp. at de ville fusjonere ved at Bell kjøpte Nynex for 23 mrd. USD., og endelig den mye omtalte fusjonen mellom AT&T og SBC Communications Corp., verdsatt til 350 mrd. kr.

SBC selv sørget for å vokse i vår ved å kjøpe Pacific Telesis Group for 116 mrd. kr, for å bli USAs nest største telefonselskap - nest etter AT&T, som sistnevnte altså selv fikk lyst på. Når ser denne muligheten til å være heller liten, og den ble ikke større da FCC-sjef Reed Hundt sa at en fusjon mellom AT&T og ethvert av de opprinnelige Bell-selskapene var bortimot utenkelig fordi det vil underminere konkurransen.

Og det er i første rekke konkurransevilkår FCC vil opprettholde også etter at myndighetene gir grønt lys for fusjoner. Derfor får noen ja og andre nei. Derfor vil AT&T etter all sannsynlighet ikke kunne kjøpe noen av Bell-selskapene, og BT vil etter alle solemerker også få kjøpe resten av MCI, fordi sistnevnte vil bremse konkurranse, mens sistnevnte vil skape konkurranse.

FCC har utsatt en beslutning vedrørende fusjonsplanene til Bell Atlantic Corp. og Nynex Corp., for å få de to selskapene til å foreta endringer som åpner markedet for lokaltelefoni for konkurranse utenfra. Men FCC møter kritikk for ikke å komme med lignende betingelser tidligere i vår da Bell Atlantic kjøpte og fusjonerte med Nynex.

Selskap som til nå bare har tilbudt rikssamtaler, der de tre største er AT&T, MCI og Sprint, er alle svært ivrige etter å kunne tilby lokaltelefoni og jobber intenst med egne nett med lokaltelefoni som målsetning.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.