Futurum: Førdes fremtidsavdeling

Futurum er navnet på den nyopprettede avdelingen i NRK som skal arbeide med digital radio. Det jobbes med nye tjenester som digital innvandrer-kanal og VM-kanal under fotball-VM.

Den nyopprettede avdelingen Futurum skal være en spydspiss for NRKs satsing på digital radio og være med på å lede vei inn i den digitale alder.

- Futurum er radioens utviklingsavdeling, hvor man også jobber med å se på nye tjenester og produksjonsformer. Vårt arbeid innebærer både utviklingsarbeid og å sette arbeidet ut i praksis, sier Kjetil Svorkmo Bergmann, redaksjonssjef i Alltid Nyheter og del av Futurums stab.

Futurum favner om de digitale kanalene Alltid Klassisk, Alltid Nyheter, Utenlandssendingen og Europa-kanalen.

- Er det planer om å opprette enda flere digitale kanaler?

- Jo, det er tanker om det. Blant annet er en innvandrerkanal på trappene hvor vi skal samarbeide med de andre nordiske landene. En annen kanal som er på idé-stadiet er en samisk kanal. Her er det snakk om å samarbeide med svenskene, sier han.

Mulighetene i digital-teknikken åpner blant annet for små temarettede kanaler som kun sender i et begrenset tidsrom.

- Fordelen med digital kringkasting - DAB (Digital Audio Broadcasting) - er at man kan variere antall kanaler. FM-båndet er fullt, og det er ikke plass til flere kanaler. Slik er det ikke med DAB. Vi ser for oss at ved spesielle arrangement som for eksempel fotball-VM, kan vi lage en VM-kanal som begynner å sende litt før arrangementet og fortsetter litt etterpå, for så å bli avsluttet. Det samme kan også gjøres i forbindelse med stortingsvalg, sier Svorkmo Bergmann til digi.no.

DAB åpner også for sending av annen informasjon enn lyd. Data, kart eller for eksempel bilder kan formidles sammen med lydsignaler. Man er da avhengig av at lytteren har en skjerm koblet til radioen.

- Det er ikke snakk om å finne opp TV-en på ny, men det er mulighet for eksempel å legge ut kart med omkjøringsveier i forbindelse med trafikkmeldinger, eller librettoen til opera, forteller Svorkmo Bergmann.

Til sammen er det rundt 40 personer i avdelingen Futurum. Øyvind Bæk er utviklingssjef og Aage Sandaker er assisterende utviklingssjef.

Til toppen