Fylke oppretter nødblogg

Nord-Trøndelag slått ut av Conficker-ormen.

Fylke oppretter nødblogg

Nord-Trøndelag slått ut av Conficker-ormen.

- Alle pc-er og datanettverk i Nord-Trøndelag fylkeskommune er angrepet av viruset, Dette betyr også at vi ikke har tilgang til vår egen nettside. Derfor må vi ty til andre informasjonskanaler, skriver informasjonssjef Roger Rein i fylkekommunen i et blogginnlegg.

Den desperate informasjonssjefen har sett seg nødt til å opprette en egen informasjonsblogg under blogger.com for å kunne informere om situasjonen til alle som er berørt, blant annet ansatte og skoleelever.

Rein oppgir nemlig at alle skoleelever som har vært koblet til fylkeskommunens pc-er hjemmefra trolig er smittet.

- Jeg har i løpet av helga fått flere henvendelser fra foresatte til elever i videregående skole. Et spørsmål som er reist er hvordan de skal forholde seg på private trådløse nettverk hjemme når elevpcer har vært pålogget nettverket. Det er riktig, slik det er sagt, at hjemmenettverket og alle pcer som har vært koblet til det er å betrakte som infisert av det agressive viruset, skriver han på nødbloggen.

For å løse krisen har IT-avdelingen valgt å linke til et renseverktøy, som de anbefaler brukerne å laste ned og kjøre på pc-er for å sjekke om pc-en er smittet.

IT-avdelingen oppgir i den samme bloggen at de trolig har funnet en permanent løsning på spredningen. Ny antivirusprogramvare som ble installert i løpet av helgen ser ifølge informasjonssjef Roger Rein ut til å fungere.

Conficker-ormen har herjet internett på nyåret, og skal så langt ha smittet minst ni millioner Windows-brukere verden over.

Det til tross for at hullet som viruset benytter angivelig ble lukket av Microsoft i en programvareoppdatering fra oktober 2008.

For to uker siden skrev digi.no om Helse Vest, som fremholdt at oppdateringene fra Microsoft ikke var nok. Over 10 000 av helseregionens pc-er og rundt 600 servere ble likevel smittet av det som trolig er årets hittil mest hissige virus.

Nå er også Nord-Trøndelag fylkeskommune rammet av den samme skadevaren. Viruset rammet dem med full tyngde forrige uke.

Fylkeskommunen har ifølge Trønder-Avisa jobbet hele helgen for å redde 6500 datamaskiner fra viruset.

    Les også:

Til toppen