DATAANGREP

Fylkesmannen i flere fylker utsatt for nettverksangrep

Etterforskes av PST.

PST innledet allerede i november etterforskningen av nettverksangrep mot flere av fylkesmannsembedene i Norge.
PST innledet allerede i november etterforskningen av nettverksangrep mot flere av fylkesmannsembedene i Norge. Foto: Fredrik Varfjell / NTB scanpix
Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
27. des. 2018 - 13:46 | Endret 27. des. 2018 - 15:44

Politiets sikkerhetstjeneste (PST) meldte på Twitter i dag de i november startet etterforskning av nettverksangrep mot enkelte fylkesmannsembeter.

PST oppgir at det ikke vil bli gitt ytterligere kommentarer til saken på det nåværende tidspunkt av hensyn til etterforskningen. Men til NRK opplyser PST at etterforskningen har blitt gjort i samarbeid med Nasjonal sikkerhetsmyndighet (NSM). 

Heller ikke Kommunal- og moderniseringsdepartementet ønsker å kommentere angrepene overfor NRK, utøver å bekrefte at slike angrep har funnet sted.

Hedmark

Ifølge NTB er Fylkesmannen i Hedmark blant embetene som har opplevd uvanlige hendelser i datatrafikken. Fylkesmennene forvalter mange oppgaver mellom staten og kommunene, og de forvalter store datamengder, både når det gjelder konkrete personopplysninger og beredskap og sikkerhetsberedskap. I samråd med blant andre Nasjonal sikkerhetsmyndighet (NSM) blir datasystemene overvåket og holdt sikre.

– Det har vært angrep mot Fylkesmannen i Hedmark, men jeg kan ikke si så mye mer om det. Dette har blitt håndtert videre av Kommunal- og moderniseringsdepartementet, sier informasjonssjef Erik Haugen hos Fylkesmannen i Hedmark til NTB.

Inntrengning

De aller fleste internettilknyttede datamaskiner blir mer eller mindre kontinuerlig forsøkt angrepet, uten at dette blir anmeldt til eller etterforsket av myndighetene. Dermed kan vi med stor sikkerhet konkludere med at angriperne i dette tilfellet har greid å trenge seg inn i systemene. 

I hvilken grad angriperne har fått tilgang til fortrolige data eller har kunnet gjøre annen skade, er noe etterforskningen trolig vil kunne avdekke. Om det også vil være mulig å finne ut hvem som har stått bak angrepene, virker mer usikkert. 

Elleve måneder etter angrepet mot Helse sørøst i januar i år måtte PST konkludere med at det ikke var mulig å avdekke teknisk informasjon som peker i retning av en enkelt aktør. 

Saken har blitt oppdatert med sitater fra NTB.

Les mer: Henlegger saken om dataangrepet mot Helse sør-øst

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.