Fyrer av kraftsalve mot Windows 7

FSF kommer med syv sterke utfall. Microsoft vil ikke svare.

Fyrer av kraftsalve mot Windows 7

FSF kommer med syv sterke utfall. Microsoft vil ikke svare.

Free Software Foundation (FSF) har siden 1985 kjempet for å avskaffe begrensninger knyttet til programvare. All programvare bør fritt kunne kopieres, leses og endres, mener de.

Bevegelsen (og ikke minst FSF-grunnleggeren og leder Richard Stallman) benytter enhver anledning til å hamre inn sitt budskap om at proprietær programvare er djevelens verk.

Anledningen er nå den kommende lanseringen av Microsofts Windows 7, som friprog-aktivistene møter ved å rulle ut nettstedet windows7sins.org.

Her frembringer FSF syv påstander om Microsoft og deres operativsystem. Digi.no har over to dager forsøkt å få en kommentar eller svar på påstandene fra Microsoft her i Norge, men verken Windows-direktøren, kommunikasjonssjefen eller teknologieeksperten vi var i kontakt med ønsket å si noe.

Dette er påstandene fra FSF, oversatt av oss til norsk, som Microsoft ikke ville kommentere:

1. Forgifter utdanning

De fleste skoleelever læres opp til å kun bruke programvare fra ett selskap, nemlig Microsoft. Microsoft bruker enorme beløp på lobbyvirksomhet og markedsføring for å bestikke pedogogiske virksomheter.

2. Truer personvernet

Microsoft benytter programvare med lurenavn som Windows Genuine Advantage for å snoke på innholdet på brukerens harddisk. Lisensavtalen som brukerne må godta for å bruke Windows advarer om at Microsoft har rett til å gjøre dette uten å gi beskjed.

3. Monopolistisk oppførsel

Nesten alle pc-er som selges leveres med Windows ferdig installert - uten at kundene selv ønsker dette. Microsoft kommer med krav til maskinvareleverandører, som ikke tilbyr PC-er uten Windows, selv om mange kunder ber om dette. Selv pc-er med alternative OS som GNU/Linux preinstallert har ofte først vært levert med Windows.

4. Innlåsing

Med jevne mellomrom forsøker Microsoft å tvinge oppdateringer på brukerne sine. Dette gjør de ved å kutte støtten for eldre versjoner av Windows og Office-pakken, og ved å pumpe opp krav til maskinvare. For mange betyr dette at de må kaste fullt fungerende datamaskiner bare fordi de ikke oppfyller de unødvendige kravene til nye versjoner av Windows.

5. Misbruk av standarder

Microsoft har forsøkt å hindre fri standardisering av dokumentformater, fordi standarder som ODF ville truet kontrollen de nå har over brukere ved hjelp av proprietære Word-formater. De har forsøkt å stoppe åpne formater med virksomhet som ikke tåler dagens lys, inkludert bestikkelser.

6. Påtvinger kopibeskyttelse (DRM)

Microsoft jobber sammen med store medieselskaper for å utvikle restriksjoner på kopiering og avspilling av media i deres operativsystem. For eksempel har Microsoft, på forespørsel fra NBC, forhindret Windows-brukere fra å ta opp tv-programmer som de har rett til å ta opp.

7. Truer brukernes sikkerhet

Windows har en lang historie med sårbarheter. Det har ført til spredning av virus og gjort det mulig å ta over og kontrollere andres pc-er i botnet som sender spam. Fordi kildekoden er hemmelig er alle brukerne avhengig av Microsoft for å fikse slik problemer - men selskapet har sine egne sikkerhetsinteresser å ivareta, ikke brukernes.

    Les også:

Til toppen