G3 redder Apple

Salget av de nye G3-baserte Power Mac har gått over all forventning og G3-arkitekturen har mye av æren for at selskapet gikk i pluss i forrige kvartal. Det peker mot 1 million solgte G3-maskiner i 1998.

Steve Jobs holdt en grei hovedtale på Macworld tirsdag uten de helt store nyhetene. Da han var ferdig, ruslet han nonchalant av scenen.

Nærmest som en ettertanke, snudde han og kom tilbake og slapp bomben om at Apple ville gå i pluss. $45 millioner i overskudd ventes for fiskalt førstekvartal 1998 (tilsvarer fjerde kalenderkvartal 1997).

Jobs kunne fortelle at salget av de nye G3 Power Mac-maskinene har gått over all forventning.

- På 51 dager har vi solgt 132.000 enheter, og vi hadde ventet et salg på 80.000 enheter, sa Jobs.

Med denne salgstakten peker det i retning av et salg på én million G3-maskiner i 1998. Dette er en kjærkommen oppmuntring for selskapet som har sett enhetssalget for Mac stupe de seneste to årene.

Dette salget representerer også et problem for Apple, som digi.no tidligere har rapportert, nemlig at selskapet ennå ikke har greid å kvitte seg med eldre modeller. Dette skulle være et problem som burde løse seg i løpet av inneværende kvartal slik at selskapet kan fokusere 100 prosent på å selge G3-baserte Power Mac-er og de kommende generasjoner med maskiner.

Den nye G3-maskinene representerer også en forenkling av designet som gjør at Apple har færre komponenter å forholde seg til. Det gjør produksjon, konfigurering, og kundestøtte enklere og billigere. Det letter også Apples overgang til ordrebasert produksjon, som er grunnlaget for salget gjennom Apple Store, selskapets nyåpnete nettbutikk.

- Apple Store, G3 og ordrebasert produksjon har bidratt til det gode kvartalsresultat, fortale Jobs.

Salget gjennom Apples "butikk i butikken" i CompUSA-butikkene har vist en voldsom oppgang. I oktober - siste måneden før konseptet ble implementert i 57 av CompUSA-butikkene - hadde Apple en andel av solgte PC-er på tre prosent. I desember hadde dette tall øket til 14 prosent i de samme butikker. De resterende drøyt 60 CompUSA-butikkene skal være klare i løpet av februar.

Apple har 100 salgsmedarbeidere som jobber med Apple-butikkene i CompUSA-kjeden, men innen februar vil det være trent opp total 300 Apple-medarbeidere til dette arbeid.

Selv om Apple ikke leverer noen nye produkter på messen, fortalte Jobs at det er mange godbiter rett rundt hjørnet. Han hintet om nye maskiner uten at han var villig til å å gi noen detaljer.

Jobs introduserte også Mac OS 8.1 som blir leveringsklart i februar.

- Mac OS 8.1 gjør Apples meste solgte programvare - noen sinne - enda bedre, sa Jobs. Mac OS 8 ble sluppet forrige juli og har solgt i over 2 millioner kopier hittil.

Det vil bli gratis å oppgradere til Mac OS 8.1 fra Mac OS 8.

Jobs var veldig opptatt av å kommunisere overfor programutviklere at Apple er seriøse og at Microsoft seiler opp som en av Apples viktigste allierte. Han roset Microsoft og mente at selskapet er en utrolig dyktig utvikler av programvare.

- Mac OS 8.1 blir konfigurert med Internet Explorer 4.0 som standard nettleser, men det er enkelt å bytte om til Netscape Navigator, sa Jobs med et smil.

Ifølge Jobs blir det lansert 50 nye applikasjoner i forbindelse med Macworld, og han fremhevet de fem han mente er de viktigste:

1. QuickTime 3.0 (QT3) vil være et meget lønnsomt produkt for Apple. Jobs mener QT3 er best på både video- og lydoverføring samt komprimering. QT3 vil være standardutrustning i nye utgaver av Mac OS, men Apple skal selge en profesjonell versjon med en rekke finnesser for 30 dollar. Det ble holdt en meget overbevisende demonstrasjon av QT3 til bruk ved sømløs overføring av video fra nettsider og QuickTime Virtual Reality som nå kan lenkes sammen.

2. Microsoft Office 98 for Mac. Denne versjon av Office, som helt fra bunnen av er bygd opp for Macintosh, skal være vel så avansert som Windows-versjonen av Office97. Det er flere nye avanserte funksjoner integrert, som automatisk sjekking for feilstavelse og gramatikkfeil, fleksible nedtrekkmenyer, og integrerte HTML-funksjoner, for å nevne noen.

3. Oracle-applikasjoner. Apple vil kunne emulere mange Oracle Financial Enterprise-applikasjoner som gjør det lettere for Apple å få gjennomslag i konsernsammenheng.

4. Macromedia Dreamweaver, en ny generasjon av produkter for utvikling av internettløsninger.

5. Riven. Jobs var ikke tilbakeholden med sin entusiasme over spillmarkedet, og han la til at han mener den forrige Apple-ledelsen (Gil Melio & co.) ignorerte dette raskt voksende segment. President og medgrunnlegger i Cyan Inc - som produserer spillet Riven, Rand Miller, var tilstede på scenen med Jobs for å demonstrere Riven. Han kjørte Riven på DVD på Mac og var kjempefornøyd Med DVD trenger man ikke å skifte mellom 5 CD-ROM-plater som man gjør med dagens versjon.

Det som det ikke ble sagt under tirsdagens presentasjon, er hvem som blir ny toppleder. Ting kan tyde på at det fortsatt kan gå en god stund til selskapet finner den rette kandidat som er villig til å ta utfordringen.

Til toppen