BEDRIFTSTEKNOLOGI

G7 slår ned på cracking

Justisministrene i G7-landene og Russland vil sette opp verkøty for å slå ned på internasjonale crackere.

Morten Øverbye
4. nov. 1997 - 15:27

Under et møte i Washington den 9. og 10. desember, vil de sju rikeste nasjonene i verden i samarbeid med Russland sette opp et juridisk rammeverk og tekniske verktøy for å slå ned på internasjonal datakriminalitet.

Deltakerlandene vil sette opp retningslinjer for innhenting og utveksling av elektroniske spor og bevis etter datakriminalitet over landegrensene. I dag har flere store saker blitt hindret av at slike bevis har blitt slettet eller endret før diplomatiet har reagert.

Rammeverket skal kunne håndtere alt fra elektroniske bankran til innbrudd i nasjonale databanker, skriver Businessweek.

Til dags dato er verdens største elektroniske ran utført av en russisk hacker. Han brøt seg inn i amerikanske Citibank i 1994 og er nå tiltalt for tyveri av 10 millioner dollar. Rettsaken mot den russiske hackeren har ennå ikke kommet opp.

Samtidig med at myndighetene nå forsøker å sette opp tiltak mot elektronisk kriminalitet, er det fortsatt en viss motvilje mot å anmelde denne type kriminalitet til politiet, fortalte førstestatsadvokat Sverre Lilleng under et norsk sikkerhetsseminar tidligere i år. Fordi mange finansinstitusjoner kvier seg for å blottlegge egne sikkerhetshull, blir politiet holdt utenfor mange datakriminalitetsaker.

- Dersom denne trenden fortsetter, vil ikke vi ha tilstrekkelig etterforskningskompetanse den dagen en virkelig stor sak anmeldes til oss, advarte Lilleng den gang.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.