BEDRIFTSTEKNOLOGI

- Ga etter for Senterpartiet

En samstemt opposisjon er enige i at samferdselsminister Odd Einar Dørum har latt seg presse av Senterpartiet, da han satte foten ned for videre samtaler mellom Telenor og Telia.

Morten Øverbye
22. jan. 1998 - 00:19

Tidligere finansminister Jens Stoltenberg tolker samferdselsministerens avgjørelse som et uttrykk for at regjeringen Bondevik i denne saken har vært nødt til å gi etter for Senterpartiet.

- Regjeringen har fattet gal besluting av hensynet til sammenslutningen i den nye regjeringen, sa Stoltenberg og la til at det ville vært naturlig om samferdselsministeren lot styret i Telenor forhandle frem en avtale, for deretter å ta stilling til forhandlingsresultatet.

Også Høyres leder Jan Petersen var klar i sitt syn på hvilket parti som har lagt føringene i denne saken. - Regjeringen kan ikke la en så viktig industrisak styres av et parti på 6-7 prosent, sa han.

Fremskrittspartiets leder, Carl I. Hagen, karakteriserte Bondevik-regjeringens avgjørelse som uklok.

- Samferdselsministeren som generalforsamling har her involvert seg i forretningsmessige vurderinger som han ikke har forutsetninger for å ta. Regjeringen har blandet sammen sitt eierskap med konkurransemessige og politiske hensyn i en eneste saus, sa Hagen.

Han mente også at Dørum kan ha svekket Telenors konkurransemessige situasjon, ved at selskapets konkurrenter nå har fått innblikk i planene om en mulig fusjon. I morgendagens Storting vil Hagen legge frem et forslag om at Stortinget i fremtiden skal behandle generalforsamlingsaker i Telenor før samferdselsdepartementet treffer beslutninger.

Statsminister Kjell Magne Bondevik sier at han vil redegjøre for regjeringens holdninger overfor Stortinget torsdag. Han måtte imidlertid innrømme at det er svært uvanlig at en statsråd bruker sin rett til å instruere et selskap. På spørsmål om han hadde eksempler på andre saker hvor dette har forekommet, svarte Bondevik:

- Jeg kan ikke huske det i farten.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.