Ga fra seg kryptonøkler i 4-punkt skrift

Lavabit pekte nese til FBI.

Lavabit er eposttjenesten som varsleren Edward Snowden (bildet) benyttet seg av. Eieren av nettstedet har kjempet, og fortsetter en innbitt kamp mot det han mener er grove overtramp fra amerikanske myndigheter.
Lavabit er eposttjenesten som varsleren Edward Snowden (bildet) benyttet seg av. Eieren av nettstedet har kjempet, og fortsetter en innbitt kamp mot det han mener er grove overtramp fra amerikanske myndigheter. Bilde: The Guardian/All Over Press
3. okt. 2013 - 14:49

Frigjorte dokumenter viser hvordan amerikanske myndigheter, som ledd i etterforskningen av den spionsiktede varsleren Edward Snowden, krevde innsyn i metadata fra en kryptert eposttjeneste han benyttet. Det skriver Wired.

Lavabit nektet å etterkomme kravene. I midten av juli gikk myndighetene rettens vei og skaffet til veie en rettskjennelse. Den beordret utlevering av de private SSL-krypteringsnøklene som beskytter all trafikk til tjenesten.

Heller ikke dette ønsket nettsted-eier Ladar Levison å gjøre, men nå hadde han ikke noe valg. For å etterkomme kjennelsen kom han derfor opp med en slu plan.

Dagen etter valgte mannen å gi fra seg SSL-nøklene i form av en 11-siders utskrift, der koden var skrevet i firepunkters skrift. Det er så små tegn at typografer vil kalle det muselort.

Påtalemyndigheten lot seg ikke pille på nesen av det uleselige dokumentet.

– For å ha nytte av disse nøklene, måtte FBI manuelt ha tastet inn alle 2.560 tegnene, og selv én enkelt feil i denne arbeidskrevende prosessen ville gjort det umulig for FBIs innsamlingssystem å dekryptere dataene, heter det i det frigjorte rettsdokumentet.

Dagbøter

Retten beordret dermed Levison til å utlevere nøklene i et mer hensiktsmessig elektronisk format. Da han motsatte seg også dette, truet dommeren med dagbøter på 5.000 dollar fra og med den 6. august og inntil han fulgte ordren.

To dager senere valgte han å stenge Lavabit, som selvsagt gjør overvåkningen fåfengt.

Levison var ilagt munnkurv av retten da han i en melding kunngjorde nedleggelsen, der han antydet at årsaken var press fra amerikanske myndigheter:

– Jeg er blitt tvunget til å ta et vanskelig valg: Å bli delaktig i forbrytelser mot det amerikanske folket, eller å vende ryggen til nesten ti års hardt arbeid og stenge Lavabit», skrev Levison i meldingen.

E-posttjenesten skal ha hatt om lag 400.000 brukere.

Lavabit-gründeren ønsker å fortsette kampen for å stanse det han mener er forbrytelser mot det amerikanske folket og brudd på den amerikanske grunnloven. Hittil er det samlet inn over 50.000 dollar for å finansiere en anke i rettsapparatet.

Her kan du lese hele det nå frigitte rettsdokumentet. Navnene er fortsatt sladdet, men ifølge Wired er det opplagt hvem det dreier seg om. OPPDATERT: Ladar Levison bekrefter det også selv.

Redacted Pleadings Exhibits 1 23

    Les også:

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.