Ga opp norsk boks for Interaktiv TV

Kampen mot de internasjonale boksgigantene ble for tøff: Nå skal PCTVnet konkurrere med Microsoft om å lage programvare for interaktiv TV.

Det er ikke mange som lager maskinvare i Norge, så PCTVnet hadde en tøff jobb foran seg med sine bokser for Internett på TV.

Gründere Harald Jellum og Peder Lunde jr startet selskapet allerede i 1995. Planen var å bygge en boks som kunne vise Internett på TV og samtidig fungere som enhet for husalarm og strømsparing. Men salget lot seg vente på og selskapet fikk flere ganger pengeproblemer. Underveis forsvant også gründerne og de store kontraktene lot seg stadig vente på.
Les mer om PCTVnets boks:
Kraftkommune får web-TV fra PCTVnet og TV 2
Gjeldssanering for PCTVnet
WebTV med billigboks for interaktiv TV
- Vi begynte omleggingen til å bli et rent programvareselskap allerede rundt juletider. Det er mulig å lage skreddersydd lav-volumprodukter i Norge, men ikke volumprodukter, mener Atle Skropen Hansen, administrerende direktør i PCTVnet til Norge.


PCTVnet skal i stedet selge programvare de har utviklet til andre produsenter av TV-bokser og kabelselskap som selv setter sammen TV-bokser. PCTVnet laget programvare for å tilpasse Internett til en TV-skjerm, epostklient og et system for Interaktiv TV. Les mer om Norske PCTVnet sniklanserer interaktiv TV.
Denne programvaren går på QNX, en miniversjon av Unix laget for småbokser.

Mange andre produsenter bruker også QNX og deres nettleser, noe som åpner et marked for PCTVnet mener Skorpen Hansen, dessuten er det mulig å raskt tilpasse seg for eksempel Linux.

Før konkurrerte PCTVnet med Philips, Bosch og Nokia. Selv om selskapet bytter over til annen programvare, blir ikke konkurrentene mindre. Både Microsoft og Oracle (gjennom Liberate Technology) lager programvare for Interaktiv TV.

Mye tyder på at PCTVnet har undertegnet en eller flere kontrakter i Spania. Selskapet har nå etablert seg i Spania sammen med Iberica de Componentes, et selskap Skorpen Hansen sammenligner med Merkantildata. Dermed har han skaffet seg en partner for å gjennomføre større prosjekter.

Dette resonnementet vil han ikke kommentere.
- Vi vil fokusere på det latin-amerikanske marked, her eier svært få PC-er, noe åpner store muligheter for oss.

- HomePilot Espania har allerede innledet samtaler med en rekke mulige kunder i Spania, og jeg regner med at vi har flere test- og pilotprosjekter operative der nede i løpet av høsten, det første kanskje allerede om et par uker, sier PCTVnet-sjefen.