Ga opp protest mot Microsoft

Phil Palios var forbannet over lønnskuttet. Han angret på at han sto fram med sin protest.

Ga opp protest mot Microsoft

Phil Palios var forbannet over lønnskuttet. Han angret på at han sto fram med sin protest.

I slutten av februar fikk ikke-fastansatte medarbeidere i Microsoft beskjed om at deres lønn skulle reduseres med 10 til 15 prosent. Dette rammet blant annet en 23 år gammel utvikler, Phil Palios. Palios ble provosert, fordi han fikk vite om lønnsnedslaget gjennom mediene og ikke gjennom sin formelle arbeidsgiver, Volt Information Sciences.

Volt lever av å leie ut kvalifisert arbeidskraft til andre. Palios hadde jobbet som utvikler i Microsoft siden 2006, og følte seg sterkt knyttet til jobben.

Palios har selvfølgelig en blogg, der han torsdag i forrige uke la ut sine tanker om lønnskutt for midlertidige ansatte.

Palios forteller at han raskt oppdaget nettstedet msratecuts.org og at han ikke var alene om sin forargelse. Han mente folkene bak nettstedet var for passive, og bestemte seg for å prøve å få til en markering som var mer synlig i det offentlige rom.

Han sendte derfor ut en e-post til et par tusen antatt likesinnede med et forslag om å møte opp på et bestemt gatehjørne hver kveld fram til 13. mars. Responsen på e-posten var overveldende – 800 tilbakemeldinger – og han ventet at i hvert fall et par hundre vil møte opp til gatehjørneprotesten.

Den første kvelden kom 30 demonstranter.

Interessen fra mediene var derimot enorm.

Palios prøvde å tilfredsstille avisene gjennom detaljerte og gjentatte forklaringer. I rampelyset framsto han som organisator, aktivist og protestleder.

Den andre dagen fortsatte mediepresset. Nå var også tv interessert, og Palios forsynte dem med nye, lange utlegninger, uten å tenke over at tv-intervjuerne stadig prøvde å fa fram kraftuttalelser for et innsalg på noen få sekunder.

Han fikk en ny dag der selve utviklerjobben hopet seg opp urørt, fullstendig tilsidesatt av den nye identiteten som protestleder.

Den andre kvelden kom det også 30 demonstranter.

Da fikk Palios nok.

– Jeg bestemte meg for at jeg ikke ville bli en fagforeningsaktivist og gi opp mitt arbeid innen programvare, skrev Palios i bloggen. – Jeg elsker programvare, det er min lidenskap i livet, og jeg hadde fortsatt en flott jobb blant fantastiske kolleger i verdens beste programvareselskap.

Han krøp til korset, og underskrev en ny kontrakt med Volt, med 10 prosent lavere lønn enn før.

– Jeg liker virkelig jobben min, og jeg følte at selv med 10 prosent lavere lønn, var det verdt å kunne fortsette å arbeide på prosjektene jeg er en del av.

Sinnet ga etter for ny innsikt i den økonomiske virkeligheten:

– Jeg tror ikke det er rimelig å forestille seg at man kan gjøre seg immun mot en smadret økonomi. Microsoft omsatte for en god del mindre enn de hadde planlagt. Følgelig måtte de kutte i budsjettet for å kunne videreføre sin investering i fornyelse. Det fikk følger for Volt slik at de fikk mindre betalt, og det dryppet igjen ned på meg ved at min lønn ble kuttet. Jeg har tillit til at ved å fortsette å jobbe hardt og ta tiden til hjelp, så vil økonomien bli bedre og jeg vil igjen få en anledning til å tjene mer penger.

Msratecuts.org kommenterer at «this movement is a marathon», og takker Palios for at han sto så klart fram.

    Les også:

Til toppen