FORBRUKERTEKNOLOGI

- Gå tilbake til Windows

Statens eget friprog-verktøy sliter med feil.

I skrivende stund anbefaler FAD brukerne å gå tilbake til gamlemåten å føre reiseregninger på, nemlig Windows-versjonen. Men Windows-versjonen er utdatert.
I skrivende stund anbefaler FAD brukerne å gå tilbake til gamlemåten å føre reiseregninger på, nemlig Windows-versjonen. Men Windows-versjonen er utdatert. Bilde: Skjermbilde
4. feb. 2010 - 15:30

For et drøyt år siden lanserte fornyingsdepartementet (FAD) statens første friprog-løsning, reiseregningen.no.

Verktøyet skulle overta for den tidligere Windows-versjonen, som var et av de mest brukte tilbudene av alle på offentlige nettsteder.

Daværende fornyingsminister Heidi Grande Røys innførte en preferansepolitikk for fri programvare. Reiseregningen på nett med tilhørende deling av dens åpne kildekode var derfor et prestisjeprosjekt, som ble lansert med brask og bram.

Det er bare ett problem. Løsningen fungerer ikke helt som den skal.

Våre kilder i offentlig sektor forteller følgende om løsningen:

- Norske tegnsett fungerer ikke på standard Linux Ubuntu. Det er også feil på beregning av kost. Dette skyldes i hovedsak at reiseregningen på nett ikke tillater at brukeren spesifiserer kost selv, det gjøres automatisk.

- Det er også problemer når man har mange punkter. Også kommentarfeltet er svært lite.

- Kort sagt, små men stadig irriterende feil.

På reiseregning.no opplyses det følgende:

«Viktig informasjon om reiseregningen. Ved reiser som inneholder et stort antall poster anbefaler vi å bruke den Windows-baserte reiseregningen, eller dele reiseregningen i flere deler.»

Da digi.no konfronterer FAD med dette spiller de ballen videre til Departementenes servicesenter, som drifter systemet. Kort tid etter tar DSS kontakt med oss.

- Du har helt rett, dette er en sak vi setter stort fokus på. Det er klart det var mange saker vi måtte jobbe videre med etter løsningen ble lansert, sier leder for markedsenheten i DSS, Erik Solberg til digi.no.

Plutselig tar saken en ny vending, da Solberg sier de nå tar bort meldingen om å bruke Windows-versjonen, på bakgrunn av vår henvendelse.

Utdatert

Det viser seg nemlig at løsningen de har anbefalt brukerne sine er utdatert. Windows-versjonen skal ikke brukes lenger.

- Vi tar nå bort meldingen om at brukerne skal bruke Windows-versjonen. Den løsningen er ikke oppdatert. Det er løsningen som ligger ute på nett som skal brukes, sier leder for markedsenheten i DSS, Erik Solberg til digi.no.

Han innrømmer at nettløsningen har forbedringspotensiale på en rekke punkter.

- Slik vil det alltid være med løsninger etter de er lansert. Det sa også statsråden da hun lanserte. Kanskje blir man aldri helt ferdig, man vil fortsette å videreutvikle tjenesten. Det er fint hvis feil meldes inn, sier Solberg.

Alle som opplever feil i nettjenesten for reiseregningen oppfordres på nettsidene til FAD å melde fra til brukerstøtte hos DSS, enten per telefon eller e-post.

    Les også:

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.