JUSS OG SAMFUNN

Galt å forby arbeidsgivere å lese e-post

Trond Egil Moe i HP Norge mener det er hinsides all fornuft å forby sjefer å lese ansattes e-post.

6. okt. 2006 - 10:08

IKT-politisk talsmann i Høyre, Trond Helleland, krever en midlertidig forskrift mot snoking i ansattes e-post. Han viser til at å lese sine ansattes e-post i prinsippet er som å lese andres brev og SMS, eller å lytte til andres telefonsamtaler.

– Dersom det ikke er innhentet et samtykke i det aktuelle tilfelle, må hovedregelen være at det kreves en rettslig kjennelse for å lese ansattes e-post, sier Helleland.

Denne uttalelsen har fått datalagringsekspert Trond Egil Moe i HP til å reagere sterkt.

– Et forslag om å forby arbeidsgiveres rett til å sjekke ansattes e-postarkiv er en forferdelig dårlig ide. Det er sannsynligvis i strid med internasjonal lovgivning, og den er i hvert fall i strid med all fornuft i forhold til hvordan norsk offentlig forvaltning og privat næringsliv drives i dag, sier han til digi.no.

Han er sterkt bekymret over hvorvidt Høyre har tenkt godt nok gjennom dette forslaget som potensielt kan påføre norsk næringsliv milliardtap og ekskludere norske bedrifter fra et internasjonalt marked for alltid.

Han viser til internasjonal lovgivning som har tatt i bruk lagringssystemer nettopp for å unngå enten kostbare personsaker, som for eksempel Solås-saken i Redningsselskapet, eller tap av annen viktig informasjon.

    Les også:

Moe viser til Morgan Stanley som i fjor ble pålagt å betale 850 millioner dollar i bot for ikke å ha gode nok systemer for å lagre og kunne søke i gammel e-post.

– Dette var en vekker for mange, og utviklingen både lovmessig, teknologisk og organisatorisk går i retning av bedre og mer åpne systemer for å kunne hente frem gamle e-poster, framholder han.

Ettersom det er slutt på de gamle arkivene der alle papirer ble lagret, er det nettopp e-postarkivet som trolig er det viktigste arkivet bedriften har. Her lagres kundehenvendelser eller henvendelser fra innbyggerne i offentlige etater. Også alt av forretningskritisk informasjon som tilsvar, tilbud, kontrakter, avtaler, leveranser sendes som vedlegg på e-post.

Moe mener bedrifter i stedet bør oppfordre de ansatte til å bruke privat e-post som skal skje på annen adresse enn via bedriftens forretningskritiske e-postsystem.

– Jeg er 100 prosent sikker på at viktig informasjon for milliarder går tapt i e-postglemselen i Norge i dag. Bare tenk på lagringsrutinene i helsesektoren, i offentlige serviceinstitusjoner, eller på din egen arbeidsplass, fastslår Moe.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.