Gamepads - hvordan velge den riktige?

Utvalget av styrespaker og andre enheter for å kontrollere det som foregår på skjermen når du spiller dataspill, vokser stadig. Ikke alt er like nyttig, men hvordan skal du kunne vite hva som er riktig for deg?

Utvalget av styrespaker og andre enheter for å kontrollere det som foregår på skjermen når du spiller dataspill, vokser stadig. Ikke alt er like nyttig, men hvordan skal du kunne vite hva som er riktig for deg?

Det finnes en rekke forskjellige styreenheter til dagens PC-er. I utgangspunktet kan du antakelig klare deg lenge med tastaturet og musen, men ofte er det mer behagelig å benytte enheter som er mer tilpasset de hendelsene som du ønsker skal skje i spillet.

Ulike gamepader fra Microsoft
Ulike gamepader fra Microsoft. Foto: Harald Brombach

De to største produsentene av slike styreenheter er Logitech og Microsoft. Disse selskapene leverer stadig mer fantasifulle styreenheter. Det er vel liten tvil om hvordan og når enheter som styrespaker (stikker) og ratt og pedaler bør brukes, men hvordan skille mellom de forskjellige variantene av styreenheter du holder i hendene, gjerne kalt gamepads?

digi.no har testet en rekke helt forskjellige typer styreenheter, og må innrømme at det ikke er helt enkelt å kategorisere dem, men vi prøver:

  1. Vanlig gamepad. Du styrer ved hjelp av knapper og styrekors.
  2. Gyrobasert gamepad. Du styrerer ved hjelp av bevegelser i håndleddet/kroppen samt/eller knapper og styrekors.
  3. Gamepad med roterende sidestykke. Her styrer du ved å vri den ene halvparten av konsollen i forskjellige retninger, i tillegg til ved hjelp av knapper og styrekors.

Kategori én er fortsatt den mest utbredte, ikke minst siden den har vært tilgjengelig siden TV-spillene dukket opp for mange år siden. Enhetene har selvsagt blitt mer avanserte, ikke minst gjennom utvidet funksjonalitet og bedre utforming. Men vi ser fortsatt likheten med de som fantes på 70-tallet. Disse lages av en rekke produsenter, ikke bare Logitech og Microsoft.

Kategori to lages så vidt vi vet kun av de to nevnte selskapene. Modellene heter Microsoft Sidewinder FreeStyle Pro og Logitech WingMan Gamepad Extreme. Førstnevnte har vært på markedet en god stund allerede. De to produktene er relativt like, men Logitech-utgaven er kanskje hakket mer følsom, noe som er fordel i scenarier hvor raske reaksjoner er påkrevet.

I den siste kategorien vet vi kun om ett produkt, Microsoft SideWinder Dual Strike. Dette er en underlig skapning som fungerer som en blanding av en mus og en vanlig gamepad: Denne enheten har nettopp kommet på markedet.

Men hvilken av disse enhetene skal du velge? De ser tross alt ganske like ut der de ligger i pakkene sine i butikken.

Først og fremst avhenger valget av hva slags spill du foretrekker å spille.

La oss starter med kategori 2, den gyrobaserte utgaven. Denne er først og fremst egnet til spill hvor det kreves en form for vridende bevegelser. Motorsykkelspill, jagerflyspill og spill á la X-Wing er spill hvor du ofte må gjøre bevegelser i flere dimensjoner på en gang. Dette gjøres best ved at du lar hele kroppen din styre motorsykkelen eller romskipet.

Men gyroen blir for langsom i spill hvor det kreves store, men mindre presise bevegelser, for eksempel i sportsspill som boksing, ishockey og fotball. Her vil en vanlig gamepad komme bedre til nytte. Riktignok kan du bruke de gyrobaserte enhetene som slike konsoller også, men du må gjerne betale litt ekstra for enhetene med gyro. Men prisen varierer samtidig også mellom produsentene, Logitech er normalt rimelige enn Microsoft. Men Microsoft er langt mer innovativ, så er du ute etter det siste nye, må du se på Microsofts produktsortiment.

Den siste kategorien av styreenheter består som nevnt bare av Microsoft SideWinder Dual Strike. Denne enheten krever noe tilvenning, men er ekstremt bra å bruke i såkalte førstepersons "slaktespill" som Quake. Her er både hurtighet og presisjon viktig. De raske bevegelsene gjøres som på en gamepad med et styrekors eller kryssbryter (D-pad). Denne kan beveges i åtte forskjellige retninger, nok til å kunne komme seg unna en skur med prosjektiler. Samtidig er hele den høyre delen av enheten bevegelig langs to akser, slik at du også kan se eller sikte mot høyre eller venstre og opp eller ned i en og samme bevegelse. Presisjonen du får er svært god.

Prisen har vel kanskje også litt betydning for valget. Her følger en liste over omtrentlige gatepriser på de nevnte produktene:

   
Logitech WingMan Gamepad Extreme 499 kroner
Microsoft SideWinder Freestyle Pro 595 kroner
Microsoft SideWinder Gamepad Pro 409 kroner
Microsoft SideWinder Dual Strike 579 kroner

De aller fleste av disse produktene leveres med USB-plugg, men flere leveres også med mellomstykke slik at de også kan brukes på en vanlig spillport.

Til toppen