JUSS OG SAMFUNN

Gamle Roma gjenreist i animert 3D

En av verdens største visualiseringer gjenreiser oldtidens Roma i all sin prakt.

13. juni 2007 - 13:28

Mandag avduket University of Virginia sitt store visualiseringsprosjekt: Rome Reborn. Eksperter innen oldtiden, arkitektur og datagrafikk har arbeidet i ti år med å skape en tredimensjonal modell av Roma slik byen så ut i år 320 under keiser Constantin (ti år før hovedstaden ble flyttet til Byzantium), da den hadde rundt en million innbyggere og alle de kjente oldtidsmonumentene var på plass.

Andre som har bidratt til prosjektet er Politecnico di Milano og University of California Los Angeles. Lederne har vært professor i arkitektur Diane Favro og oldtidsekspert Bernard Frischer som var den opprinnelige initiativtakeren. Kostnadene på to millioner dollar stammer fra blant andre Intel, Microsoft og Andrew W. Mellon Foundation.

Kildematerialet omfatter alt man har kunnet komme over av gamle tegninger og kart, samt Plastico Roma Antica, en gipsmodell som ble bygget i årene 1933 til 1973: Den måler 16 ganger 17 meter og huses i Museo della Civiltà Romana i Roma.

Nærmere 10.000 bygg er med i modellen, i tillegg til statuer, fontener og andre monumenter: Alt som var innenfor De aurelianske murene fra 270-tallet er med, tilsvarende et areal på 25 kvadratkilometer. Flere bygninger som lenge bare har vært ruiner, som Venus-templet og fontenen Meta Sudans ved Colosseum, har latt seg gjenreise i detalj.

Forum Romanum

30 av de mest kjente bygningene – som Colosseum og Forum Romanum – har fått spesielt detaljerte modeller i prosjektet, som også omfatter interiørene. Animasjonsteknikk innebærer at man kan vandre gjennom for eksempel Colosseum, og prøve heisene som fraktet ville dyr opp til arenaen.

Arbeidet med modellen har gitt ekspertene bedre innsikt i mange hittil ukjente forhold. For eksempel har man brukt modellen til å fylle Colosseum opp med mennesker: Mens tidligere anslag over antall plasser i denne digre arenaen har variert mellom 35.000 og 78.000, viser modellen og simuleringene at det var plass til mellom 48.000 og 50.000 tilskuere. Simuleringen har også avdekket hvilke områder det hadde vært vanskelig å evakuere folk fra i en trengt situasjon.

Colosseum

Modellen er ikke tilgjengelig for publikum, og nettstedet til Rome Reborn viser bare enkelte stillbilder og visualiseringer.

I et langt intervju med Newsweek sier initiativtaker Bernard Frischer at de har som mål å gjøre modellen tilgjengelig til alle, og at de også tenker seg helt spesielle anvendelser. Et eksempel er en tjeneste som tilbys ved både Colosseum og Forum Romanum allerede i dag: Turister kan leie en bærbar enhet med en del av modellen, og med GPS: Programvaren er innrettet slik at apparatet løpende registrerer hvor man befinner seg, og hva man ser på, og viser på skjermen hvordan det man betrakter hadde sett ut for nesten 1700 år siden.

Frischer har forhåpninger om å lage modeller av Roma på andre tidspunkter i historien. Han har også et prosjekt kalt SAVE, for «Saving and Archiving Virtual Environments», som går ut på å samle visualiseringer av alle byer fra mange forskjellige tidspunkter. Han ser for seg hvordan dette kan presenteres som en slags Google Earth med tidslinje: Man velger et årstall: Da vises røde prikker for alle steder der man har en 3D-modell, og så er det bare å la seg frakte tilbake i tid.

Circus Maximus

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.