Gammel kriger bruker gammel datamaskin

Gammelt er godt. Knut Haugland var radiotelegrafist under krigen og setter pris på utstyr du kan stole på. Slikt bytter man ikke ut i utide.

I forrige fredag skrev jeg en sak om en gammel og spesiell maskin fra 1993 jeg fremdeles bruker. Samtidig utlyste digi.no en uhøytidelig konkurranse om hvem som hadde den eldste datamaskinen i jevnlig bruk i Norge.

Aldri har vi fått så mye respons. Tidligere i uken kåret vi to vinnere som begge fremdeles bruker sine originale IBM PC-er fra 1981 til spill og andre oppgaver. Men det kommer stadig nye eposter om gamle maskiner og vi bringer her en ekstra vinner i klassen for "fungerer det, så ikke bytt":

Torfinn Haugland, direktør i IFS Norge, forteller at hans far, Knut Haugland, fremdeles bruker sin IBM XT fra 1982 til daglig brevskriving. Haugland senior er 84 år gammel og bruker Wordperfect 5.1.

- Min far har fått en Windows-maskin, men den bruker han bare til kabal. Han har lært seg Wordperfect og mener at de fleste ikke trenger noe mer, noe han nok har rett i. Når noe fungerer, så trenger man ikke å bytte det ut og lære seg noe nytt, sier Haugland junior til digi.no.

- Min far var radiotelegrafist under krigen for Milorg i England og Norge, så han synes det er morsomt med solid utstyr som virker, forteller sønnen.

Haugland legger til at IBM-maskinen aldri har vært på service.

- Den har heller ikke vært oppgradert på 10-15 år, men passerte 2000-skiftet uten problemer. Datoen stemmer ikke lenger, men det er ikke så viktig. Det største problemet er å skaffe skriverbånd til den gamle nåleskriveren som ble innkjøpt i 1987.

Til toppen