Gammel spion-orm lager fortsatt kaos

digi.no har fått tilsendt sensitive dokumenter både fra militære norske datasystemer, organisasjoner og bedrifter. Spion-ormen Sircam herjer fortsatt.

Den listige dataormen Sircam herjer fortsatt. Dens mest usympatiske egenskap er at den raider harddisken på de infiserte maskinene og plukker med seg et dokument som den infiserer og sender videre. Slik kan alle som bruker data risikere at all verden får innsyn i private brev, virksomhetskritisk informasjon eller hemmeligstemplet materiale.

digi.no har blant annet fått tilsendt hemmeligstemplede dokumenter fra Forsvaret, regneark fra en større bedrift, samt et brev fra Norges Jeger og Fiskerforbund (NJFF).
I brevet fra NJFF blir en navngitt mann bedt om å holde seg borte fra alle jakt- og fiskemarker i Norge hele inneværende sesong, da han skal ha kjøpt laks på Stjørdal Fiskematforretning og notert denne på laksebørsen for Stjørdalselva.


Det er snart sju uker siden Sircam startet sin ferd rundt om i folks maskiner, og den ligger fortsatt på topp på mange av antivirusleverandørenes lister.

Ifølge analytikere ZD Net har snakket med, antas det at Sircam hadde infisert 2,3 millioner maskiner og forårsaket ekstraarbeid og trøbbel med en prislapp på rundt ni milliarder kroner.

Som vanlig er moralen: Oppdatér antivirusprogramvare jevnlig, og ikke klikk på ukjente vedlegg.

Til og med ultra-kynikeren Rob Rosenberger slutter seg til oppfordringen. Rosenberger bruker ellers mesteparten av sin tid til å hudflette media og antivirusselskaper på sitt nettsted Virus Myths.

- En dag vil det komme et virus som er super-dødelig. Og kanskje, rent filosofisk sett, er ikke det så dumt, sier han til ZDNet.

Han mener det kanskje er en katastrofe som må til for å vekke forbrukerne fra dvalen, og at en slik massiv virus-epidemi ville gjøre nettet sikrere.

- Vi lærer gjennom motgang. Akkurat nå blir ikke Sircam tatt seriøst, og virusproblemet blir bare verre, avslutter Rosenberger.

Til toppen