Gammelt nytt fra Trolltech og IBM

En rekke norske medier slår i dag opp at IBM skal selge PDA-er med programvare fra norske Trolltech. Det er en sannhet med modifikasjoner.

En rekke norske medier slår i dag opp at IBM skal selge PDA-er med programvare fra norske Trolltech. Det er en sannhet med modifikasjoner.

Flere av de største norske finans- og dagsavisene slår i dag stort opp at norske Trolltech har inngått en avtale med IBM. Nå skal IBM selge håndholdte datamaskiner med Trolltechs programvare til bedriftsmarkedet, skriver blant andre Aftenposten.

Det er en liten overdrivelse. Nyheten ble kjent allerede 22. januar, da blant annet digi.no omtalte avtalen IBM hadde gjort med både Trolltech og Opera.

 • 22.1.2003: IBM satser på norsk programvare i Linux-basert PDA

  Men betydningen av avtalen er trolig noe overdrevet. For Trolltech har bare inngått en det som kalles en rammeavtale med IBM. IBM selger nemlig som kjent ikke lommemaskiner selv. IBM selger derimot mye komponenter til andre maskinprodusenter.

  I et forsøk på å øke sitt salg til disse, har IBM satt sammen et eksempel på en lommemaskin med et forslag til et Linux-basert programvareoppsett. Dette kalles i bransjen et referansedesign. Meningen er at en produsent kan tilpasse designet og komme raskere i salg enn hvis man startet helt fra bunnen.

  Om Trolltech og Opera får noen inntekter fra IBM-samarbeidet kommer derfor an på hvor flinke IBM er til å selge sitt PDA-forslag.

  Men produsenter som vurderer å signere en avtale med IBM skuler nok til salget av Sharps Linux-basert Zaurus (bildet over). For Sharp bruker Trolltech og Opera, men salget har vært skuffende.

 • 13.11.2002: "Norsk" lommemaskin sliter i motbakke

  Tall fra IDC for de tre første kvartalene i fjor viser at Zaurus og andre Linux-baserte lommemaskiner bare har kapret fem prosent av markedet Noe av problemet skal være pris, de Linux-baserte maskinene er svært avanserte, men blir derfor også dyre.

  Dette vil forhåpentligvis rette på seg over tid etterhvert som komponentprisene faller, men foreløpig troner Palm på toppen av PDA-markedet med Microsoft-baserte maskiner som en solid utfordrer.

Til toppen