Gammelt SDRAM-system er bedre enn Rambus

En test som sammenligner ytelsen til et utvalg vanlige PC-systemer viser at det eldste systemet har best ytelse i de fleste dagens applikasjoner. Rambus og de nye brikkesettene slaktes.

En test som sammenligner ytelsen til et utvalg vanlige PC-systemer viser at det eldste systemet har best ytelse i de fleste dagens applikasjoner. Rambus og de nye brikkesettene slaktes.

Nettstedet Tom's Hardware Guide har i en test sammenlignet ytelsen til de vanligste brikkesettene på dagens hovedkort. Flere av brikkesettene ble testet med forskjellige typer minne, blant annet Rambus.

Konfigurasjonene som ble testet var:


Konfigurasjon: Beskrivelses:
440BX 133 MHz FSB med PC133 SDRAM (overklokket) To år gammelt brikkesett fra Intel. Spesifikasjonen støtter egentlig ikke 133 MHz busshastighet, men hovedkort med dette brikkesettet har sjelden problemer med å bli overklokket til denne hastigheten.
i840 med PC800 RDRAM Intels nyeste brikkesett for arbeidsstasjoner med det raskeste Rambus-minnet. Minnet har en maksimal båndbredde på 1,6 GB/s
i840 med PC600 RDRAM Som over, men minnet har en båndbredde på omtrent 1,4 GB/s på grunn av lavere klokkehastighet.
i820 med PC800 RDRAM Intels nyeste brikkesett for vanlige PC-er. Med det raskeste Rambus-minnet. Minnet har en maksimal båndbredde på 1,6 GB/s
i820 med PC700 RDRAM Som over, men minnet har en båndbredde på omtrent 1,4 GB/s på grunn av lavere klokkehastighet.
i820 med PC600 RDRAM Som over, men minnet har en båndbredde på omtrent 1,066 GB/s på grunn av lavere klokkehastighet.
i820 med PC100 SDRAM Som over, men med standard synkront minne.
VIA Apollo Pro133A med PC133 SDRAM CL2 Vanlig brikkesett fra VIA med synkrone DRAM-brikker med klokkehastighet på 133 MHz. 2 syklers ventetid på aksess til minnekolonnene
VIA Apollo Pro133A med PC133 SDRAM CL3 Som over men med 2 syklers ventetid på aksess til minnekolonnene
Alle systemene var identiske med unntak av hovedkort og minnetype.

Nettstedet testet systemene med ytelsestestene Sysmark 2000, forskjellige 3D-spilltester og forskjellige OpenGL-tester for profesjonell grafikk.

Det var i utgangspunktet naturlig å forvente at systemer basert på Intels nyeste brikkesett utstyrt med den raskeste minnetypen ville gå av med seieren i alle testene. Rambus er blitt nevnt utallige ganger som etterfølgeren til dagens minnetyper. Men testene Tom's Hardware Guide har utført viser at dette ikke er tilfellet.

I Sysmark 2000-testen, som består av en serie deltester av flere forholdsvis vanlige kontorapplikasjoner av forskjellig slag, går systemet basert på 440BX-brikkesettet klart av med seieren, tett fulgt av i840-systemene. Det raskeste VIA-systemet tangerer det raskeste i820-systemet.

I 3D-spilltestene, blant annet utført i Quake2 og Quake3 Arena, er ledelsen til 440BX-brikkesettet enda klarere. i840-systemene kommer på andre plass, mens kun det raskeste i820-systemet slår VIA-systemene.

I testene for profesjonell OpenGL-grafikk blir 440BX.-brikkesettet slått av det raskeste i840-systemet for første gang - det vil si i to av de fire testene. I disse testene kommer VIA-systemene dårligst ut.

Rambus (RDRAM) er en minnetype som har svært høy båndbredde, men samtidig betydelig aksesstid. Det vil si at det tar litt tid å hente de første dataene, men når dataene først er funnet, vil de etterfølgende dataene komme strømmende svært fort. Dessverre for Rambus er behovet for kort aksesstid til minnet svært avgjørende med dagens applikasjoner, mens de store, sammenhengende datamengdene først og fremst finnes innen tung bildebehandling. Men også innen dette området har aksesstiden stor betydning.

I konklusjonen til Tom's Hardware Guide uttrykkes det stor skuffelse over både Rambus og i820- og i840-brikkesettene. Nettstedet skriver at for de fleste datamaskinbrukere vil de to brikkesettene oppleves som den største svindelen i IT-historien, mens Rambus ikke framstår som noe annet enn en dårlig spøk. Rambus er gjerne flere ganger dyrere enn vanlig SDRAM, og på grunn av produksjonsproblemer er det normalt bare PC700-utgaven av minnebrikkene som leveres med ferdige systemer.
Klikk for å lese hele testen hos Tom's Hardware Guide.


Ifølge Bloomberg.com i dag har aksjekursen til Rambus falt med omkring 20 prosent etter at testen i Tom's Hardware Guide ble kjent. AMD har fornuftig nok holdt seg langt unna Rambus, mens Intel nå ser ut til bare å ønske å tjene inn det selskapet har investert i teknologien.

Til toppen