Går på børs med stort underskudd

Bredbåndsteknologi-selskapet AxxessIT har aldri gått med overskudd, men går på børs i slutten av mai.

Bredbåndsteknologi-selskapet AxxessIT har aldri gått med overskudd, men går på børs i slutten av mai.

Bredbåndsteknologiselskapet AxxessIT skal på børs innen sommeren. Ledelsen skal overbevise potensielle investorer til å skyte inn penger i selskapet, selv om det aldri har gått med overskudd. I dag la selskapet frem et nytt underskudd for første kvartal.

Samtidig melder selskapet at det skal sende søknad om børsnotering med sikte på styrebehandling på Oslo Børs den 26. mai. Det betyr at selskapet kan være på børs allerede i slutten av mai eller begynnelsen av juni.

AxxessIT, som sprang ut fra Alcatel i 2000, har aldri gått med overskudd. I fjor fikk selskapet et underskudd på 44 millioner kroner, mens underskuddet i 2002 og 2001 var på henholdsvis 77 og 49 milllioner kroner.

I dag la selskapet frem et nytt underskudd for første kvartal: Resultat før skatt endte på minus 17,5 millioner kroner i første kvartal mot et underskudd på 20,3 millioner kroner samme periode i fjor. Omsetningen steg til 34,6 millioner kroner mot 25,9 millioner kroner i første kvartal i fjor.

Årsaken til underskuddene er at investeringene har vært større enn inntektene. Siden 2000 er det investert rundt 350 millioner kroner på produkt- og markedsutvikling, forteller administrerende direktør Erik Nanseth i AxxessIT.

- Underskuddet kommer som følge av at vi fortsatt gjør store investeringer, men salget vokser betydelig. Vi hadde en salgsvekst på produktene våre på 37 prosent fra fjerde kvartal i fjor til første kvartal, sier Nanseth til digi.no.

- Når planlegger selskapet å gå med overskudd?

- Det har vi ikke gått ut med noen prognoser på. Men vi regner med å gå break even når vi når en omsetning på 200 millioner kroner, sier Nanseth.

I fjor omsatte selskapet for 110 millioner kroner. Salgsinntektene er imidlertid på veg opp. Salget av selskapets produkter økte med 37 prosent fra fjerde kvartal 2003, mens det økte med 150 prosent fra første kvartal i fjor.

I dag meldte også selskapet at det har inngått en avtale med Nera. Det gjelder leveranse av enheter som omfatter "business access" og "access network units." Verdien på avtalen er ikke oppgitt.

Nanseth har høye ambisjoner for selskapet, og har stor tro på at det vil lykkes.

- Ambisjonen er å bli ledende leverandør innen multi service access nett. Vi har en meget konkurransedyktig produktportefølje, som vi jobber veldig hardt med å markedsføre globalt. Vi vil vise at det går an å få til noe i Norge med den basisen vi har, sier Nanset.

    Les også:

Produktene er plattformer og programvare som håndterer bredbånds-trafikk. Det er produkter som teleoperatørene kan installere hos sine kunder, som organiserer data-og teletrafikk på en bedre og billigere måte.

Både utvikling og produksjon av produktene foregår i Norge. Selskapet har rundt 170 ansatte i Halden, Oslo, Bergen, Frankfurt, Warsawa og London, og har teleoperatører over hele verden som potensielle kunder.

Selskapet har fått en avtale med Cisco, som distribuerer produktene med Ciscos merkenavn. I tillegg har selskapet andre distribusjonskanaler i Europa. I fjor fikk selskapet et underskudd på drøye 60 millioner kroner av en omsetning på 110 millioner kroner. Det omsettes aksjer i gråmarkedet, noe som priser selskapet til rundt 550 millioner kroner.

Eiere i selskapet er Norgesinvestor, Gambak, Storebrand Livsforsikring, KLP Forsikring, Statoil Pensjonskasse & Forsikring, Borea, Gregory Garvey, Jan Olav Aamild, Pareto Securities, Den Norske Krigsforsikring for SKIB og Four Seasons Venture III. De største eierne er imidlertid styremedlemmene og selskapets ledelse (12,7%) og ansatte (13,5%). Sekkeposten "andre eiere" utgjør 26,9 prosent. I tillegg har Deutsche Bank bidratt vesentlig i et konverteringslån på 80 millioner kroner.

Til toppen