Går sammen om datasenter

Entra Eiendom og Lefdal Gruve skal samarbeide for å vinne kontrakter.

Entra Eiendom planlegger å bygge ut et 30.000 KVM stort datasenter på Fet utenfor Oslo. Så langt har de ikke fått signert noen større kunder, men de har fått et viktig partnerskap med en konkurrent.
Entra Eiendom planlegger å bygge ut et 30.000 KVM stort datasenter på Fet utenfor Oslo. Så langt har de ikke fått signert noen større kunder, men de har fått et viktig partnerskap med en konkurrent. (Bilde: Entra Eiendom)

Entra Eiendom og Lefdal Gruve skal samarbeide for å vinne kontrakter.

Da statlige Entra Eiendom tidligere i år entret markedet for datasenter ble det bråk fra en rekke private initiativ. De syntes ikke noe om at statlige midler skulle gå i direkte konkurranse med private initiativ, selv om Entra drives på et 100 prosent kommersielt grunnlag.

Nå har imidlertid Entra Eiendom inngått et unikt partnerskap med Lefdal Mine Datacenter. Håpet er at samarbeidet mellom de to aktørene vil gjøre dem mer attraktive for store nasjonale og internasjonale kunder innen datasenter- og lagringsmarkedet.

Blant annet skal de to selskapene ligge til rette for at kunder som er avhengig av to adskilte lokasjoner på grunn av sikkerhet skal kunne bruke tilbudet fra Lefdal og Entra. De to selskapene skal også profilere Norges fortrinn internasjonalt.

Ifølge en pressemelding som de to selskapene vil sende ut mandag vil de to også samarbeide om initiativ og aktiviteter med sikte på å forbedre norske rammevilkår for regulering av datasentertjenester. De skal også danne en felles front for å få modernisert nasjonal infrastruktur, som strøm og fibernett.

– Entra ser en stor verdi av et tett samarbeid med Lefdal Mine Datacenter for å rette oppmerksomheten mot Norge som et sted for plassering av sikre, grønne og kostnadseffektive datasentre. Et samarbeid mellom Greenfield Datacenter og Lefdal vil gi markedet et komplett konsept på framtidige løsninger der modularitet, skalérbarhet og sikkerhet vil komme i fokus. Hvis bransjen gjør dette riktig og samhandler på en god måte kan datasentre bli en betydelig industri i Norge, sier konstituert administrerende direktør i Entra Eiendom, Rune Olsø.

Felles for de to selskapene er imidlertid at de ikke har noen kunder å snakke om. Norges største IT-selskap, Evry, er i forhandlinger med Entra og Greenfield Datasenter, men har enda ikke konkludert.

Det skapte også endel usikkerhet da Entras toppsjef, Kyrre Olaf Johansen, gikk på dagen i våres. Hverken styreleder eller kommunikasjonsdirektør ville da svare på om han gikk på grunn av bråket rundt selskapets store datasenterplaner. Men inngåelsen av dagens avtale mellom de to store datasenter-aktørene er en indikasjon på at Entra satser på dette markedet.

Hos Lefdal Mine er de svært glade for samarbeidet, fremgår det av pressemeldingen.

– Et formalisert og tett samarbeid med Entra medfører at vi er en sterkere aktør sammen enn hver for oss, og øker sannsynligheten betydelig for at vi lykkes i et voksende marked for datasentertjenester. Entra og Lefdal besitter utfyllende kompetanse og kapasitet som vil kunne utnyttes både i salg, utbygging og operativ drift. Planlagte datasenterlokasjoner og tekniske løsninger er komplementære, og dekker ulike krav i markedet. sier daglig leder i Lefdal Mine Datacenter, Jørn Skaane i pressemeldingen digi.no har fått tilgang til.

    Les også:

Til toppen