JUSS OG SAMFUNN

Går til patentsøksmål mot Google

Microsoft og Apple angriper via stedfortreder.

Google og en rekke mobilselskaper har blitt saksøkt av Rockstar, et patenttroll med uvanlig stor portefølje. Blant eierne finner man to av Googles viktigste konkurrenter.
Google og en rekke mobilselskaper har blitt saksøkt av Rockstar, et patenttroll med uvanlig stor portefølje. Blant eierne finner man to av Googles viktigste konkurrenter. Bilde: PantherMedia / Friedhelm Lewark
Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
1. nov. 2013 - 13:41

Rockstar Consortium, som eies av Apple, Microsoft, Blackberry, Ericsson og Sony, har saksøkt Google og mobilselskapene Asustek, HTC, Huawei, LG Electronics, Pantech, Samsung og ZTE for patentkrenkelser.

Rockstar kjøpte i 2011 en stor andel av patentene til det konkursrammede teleselskapet Nortel. Selskapet har ingen annen virksomhet enn å håndheve disse patentene og går dermed rett inn i den lite flatterende selskapskategorien patenttroll. I motsetning til teknologiselskaper, kan patenttroll i liten grad rammes av motsøksmål. I tillegg har de liten interesse av krysslisensieringsavtaler.

Også Google var den gang interessert i å kjøpe disse patentene, men Rockstar kom med det høyeste budet. Google kjøpte i stedet Motorola Mobility.

Det har ikke vært mangel på patentsaker mot Googles Android-system, men de fleste av søksmålene har blitt rettet mot mobilleverandørene, ikke Google selv. Denne gang blir også Google angrepet, men de påståtte patentkrenkelsene som er rettet mot selskapet, dreier seg ikke om mobilteknologi.

Alle de sju patentene som er nevnt i søksmålet mot Google, har tittelen «Associative Search Engine». Ifølge Reuters er de knyttet til teknologi for å knytte søkeord til relevante annonser, altså Googles kjernevirksomhet.

Rockstar krever ikke bare at Google lisensierer patentene, men også erstatning. Selskapet mener nemlig at Google krenker patentene med vilje og hensikt. Dette begrunnes med at Google har god kjennskap til patentene siden selskapet tross alt ønsket å kjøpe dem.

Alle søksmålene mot de seks mobilselskapene dreier seg ifølge Ars Technica om seks patenter. Disse ser ut til å handle om teknologier knyttet til så forskjellige områder som montering av «elektriske pakker» på hovedkort, navigasjonsverktøy for grafiske brukergrensesnitt, internettprotokoll-filtrering, integrert meldingssenter, system og metode for varsling av bruker om innkommende kommunikasjon, håndtering av virtuelle, private nettverk og samtalesporing i et pakkesvitsjet nettverk.

Google har så langt ikke kommentert søksmålet, utover å si til The Verge at selskapet vil fortsette å kjempe for en patentreform med mål om å redusere mengden av patentrelaterte rettstvister.

    Les også:

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.