BEDRIFTSTEKNOLOGI

Garanterer Qt videre liv

- Salget har ikke noe med Microsoft-avtalen å gjøre, sier Nokia.

- Qt lever videre som Nokias rammeverk for Symbian og Meego.
- Qt lever videre som Nokias rammeverk for Symbian og Meego. Bilde: David Stone / Nokia
8. mars 2011 - 10:33

Så sent som i høst fastslo Nokia at de satset alt på det norskutviklede Qt-rammeverket, som de kjøpte med Trolltech for 850 millioner kroner i 2008. Slik gikk det ikke.

I stedet kastet de seg i armene til Microsoft. Det ble tidlig klart at Qt ikke er aktuelt som utviklerrammeverk i Windows Phone-universet.

Den dramatiske helomvendingen skapte naturligvis usikkerhet rundt fremtiden til Qt, men Nokia fremholder at teknologien fortsatt er viktig for dem.

Denne uken ble det kjent at Nokia selger den kommersielle Qt-relaterte lisens- og tjenestevirksomheten til finske Digia.

- Dette handler ikke om den strategiske avtalen med Microsoft. Jeg har forståelse for at du kanskje tviler på det, men timingen for denne beslutningen er helt tilfeldig, sier pressekontakt for Qt i Nokia, David Stone til digi.no.

Ifølge ham innebærer salget ingen nedjustering av Nokias satsing på Qt, snarere tvert i mot.

- Å selge kommersielle lisenser har aldri vært en del av Nokias kjerneforretning.

Det skal heller ikke være snakk om nedbemanninger som følge av overføring av den kommersielle delen av Qt. Alle beholder jobbene sine, men Digia overtar 19 ansatte.

Nokia har vel 100 personer tilknyttet Qt-virksomheten i sine lokaler i Nydalen i Oslo. Ni av disse, personer som jobber med salg av kommersielle Qt-lisenser, skal overføres til Digia. Det samme skal ti selgere som holder til i Silicon Valley, ifølge Stone.

- Nokia har besluttet at Qt ikke lenger er en del av selskapets kjernevirksomhet. Hva skjer nå med utviklingen av Qt. Det virker uklart hvem som skal lede det videre arbeidet?

- Nokia beholder all videre utvikling. Det inkluderer versjonen som brukes av Digia kommersielt. Faktisk skal vi ansette flere utviklere, så det er ingen endringer på dette området, sier David Stone.

Qt lever videre som Nokias rammeverk for Symbian og Meego. Her fra selskapets stand under Mobile World Congress i Barcelona. <i>Bilde: David Stone / Nokia</i>
Qt lever videre som Nokias rammeverk for Symbian og Meego. Her fra selskapets stand under Mobile World Congress i Barcelona. Bilde: David Stone / Nokia

- Sterk beskjed om at Qt lever videre

På lengre sikt vil det kunne skje ytterligere endringer i Nokias forhold til Qt, erkjenner David Stone.

- Vi får se hva som skjer da, men på nåværende tidspunkt er det ingen endringer å melde.

- Hva er fremtiden for Qt i Nokia nå?

- Nokia har åpenbart endret strategi for smarttelefoner. Qt vil ikke være en del av satsingen på Windows Phone. Men vi har fått forsikringer fra øverste hold i Nokia om at vi skal fortsette å utvikle Qt og bruke rammeverket for Symbian og Meego. Det er en sterkt beskjed om at Qt lever videre, sier Stone.

For å understreke selskapets engasjement på området forteller Stone at de senest forrige uke kom med en rekke utgivelser; Oppdateringen Qt 4.7.2 ble sluppet, det samme ble Qt Mobility med nye programmeringsgrensenitt (API-er) for mobilutvikling.

Den store nyheten i forrige uke var imidlertid utgivelsen av Qt Creator 2.1. Deres integrerte utviklermiljø (IDE) inneholder nå Qt Quick som gjør det enklere å utvikle grafiske brukergrensesnitt. Sist men ikke minst ga Nokia ut betaversjon av Qt SDK 1.1, som for første gang samler SDK for både mobil og desktop-utvikling.

    Les også:

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.