BEDRIFTSTEKNOLOGI

Gartner har stor tro på 3D-printing og maskinlæring

Mener dette er blant de ti viktigste teknologitrendene for 2016.

3D-printere er blant de strategiske teknologiene Gartner har stor tro på, både i for 2016 og de neste tiårene.
3D-printere er blant de strategiske teknologiene Gartner har stor tro på, både i for 2016 og de neste tiårene. Bilde: Creative Tools, Flickr (CC BY 2.0)
Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
16. okt. 2015 - 16:15

Gartner har forsøkt å forutse hva som vil være de viktigste, strategiske teknologitrendene i 2016. Nylig presenterte analyseselskapet over det analytikerne mener er de ti trendene som vil forme de digitale forretningsmulighetene neste år.

Listen over de ti trendene er trolig ikke rangert, men det øverste punktet er likevel det Gartner kaller for «device mesh».

Nett av enheter

Med dette mener selskapet det stadig voksende settet med «endepunkter» som mennesker bruker, enten til å få tilgang til applikasjoner eller informasjon, eller for å samhandle med andre mennesker, sosiale nettverk, myndigheter og virksomheter.

Som eksempler på slike endepunkter nevner Gartner langt fra bare den nå tradisjonelle smartmobilen, men også kroppsnær teknologi, forbruker- og husholdningsteknologi, selvgående enheter og miljøorienterte enheter, slik som sensorene i tingenes internett.

Selskapet går så langt som å kalle dette for den postmobile verden, hvor fokuset har blitt flyttet til den mobile brukeren, som er omgitt av et helt nettverk av ulike enheter som samarbeider for å gjøre den totale opplevelsen eller nytteverdien.

Brukeropplevelser som virkelig omgir oss, som flyter sømløst mellom enheter og ulike «kanaler» for samhandling, og som tar i bruk og smelter sammen både fysiske, virtuelle og elektroniske omgivelser når brukeren flytter seg fra et sted til et annet, er en annen trend Gartner har tro på for 2016 og årene framover.

Avansert maskinlæring

Framskritt innen maskinværing og dype, nevrale nettverk gjør det mulig å skape systemer som på egenhånd kan lære å oppfatte verden, noe som kan bidra til at dagens smarte maskiner faktisk framstår som intelligente. Gartner mener at dette er et felt som utvikles svært raskt for tiden og at bedrifter må finne ut hvordan de skal kunne utnytte dette for å oppnå en konkurransemessig fordel. 

Leste gjerne også: Slåss mot angripernes algoritmer med egne algoritmer

Smartere enheter

Gartner mener at framskritt innen maskinlæring vil bidra til en stor mengde ulike, smarte enheter, inkludert roboter, selvstyrende biler, samt virtuelle, personlige assistenter, som alle i større eller mindre grad opptrer autonomt.

Selv om roboter for tiden får mye oppmerksomhet, mener Gartner at programvarebaserte, smarte maskiner vil betydning for flere og på et tidligere tidspunkt.  

Gartner tror at vi i løpet av de neste fem årene vil gå over i en post-app-verden hvor framtidige utgaver eller alternativer til Siri, Cortana og Google Now vil kunne tilby mer dynamiske og kontekstbaserte handlinger og grensesnitt, blant annet for å frigjøre mennesker for arbeid som bare mennesker kan gjøre i dag. Selskapet mener likevel at slike systemer bare er i startgropen og vil utvikle seg mye og tas langt mer i bruk i løpet av de neste 20 årene.

 

3D-printere

Enkelte mener at 3D-printere er en hype som snart vil gå over, men Gartner er ikke blant disse. Selskapet mener at man fram til og med 2019 vil se en gjennomsnittlig årlig vekst på 64,1 prosent i leveranser av 3D-printet materiell fra bedrifter, og at dette vil kreve nytenkning i forbindelse med produksjonslinjer og forsyningskjeder for å kunne utnytte denne trenden.

Gartner mener at 3D-printing vil vokse jevnt de neste 20 årene som følge av blant annet utvidelse av hva som kan skrives ut og forbedringer i utskriftshastighetene.

Store kutt hos 3D-skriver-ekspert 

Informasjon i alle ting

Alt som finnes i det digitale nettet produserer, bruker og overfører informasjon. Med begrepet Information of Everything tenker Gartner at man kan bruke informasjon som tidligere har vært isolert, ufullstendig, uforståelig eller utilgjengelig og skape mening og mer nytte av dette gjennom grafdatabaser og andre kommende teknikker for dataklassifisering og -analyse.

Avansert systemarkitektur

Ved hjelp av programmerbare brikker, FPGA-er (Field Programmable Gate Array) mener Gartner at dagens systemer med CPU-er og GPU-er kan fungere mer som menneskehjernen, og at disse derfor vil være spesielt egnet til å kjøre ulike typer algoritmer for mønstergjenkjennelse.

Analyseselskapet mener at FPGA-er også åpner for distribusjon av algoritmer i enheter med mindre formfaktor og betydelig lavere effektbruk, noe som kan være nyttig både i boliger, biler, smartklokker og andre enheter knyttet til tingenes internett.

De tre øvrige trendene, adaptiv sikkerhetsarkitektur, mesh-orientert app- og tjenestearkitektur og plattformer for tingenes internett er omtalt her, og langt større grad i denne rapporten.

Leste du denne? Dette skjer når kunstig intelligens får dagdrømme 

 

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.