Gartner: HP vil avlyse Compaq-kjøp

Det store analyseselskapet Gartner Group ser så mange problemer for HP-sjef Carly Fiorina at man spår hun vil avlyse kjøpet av Compaq.

Det store analyseselskapet Gartner Group ser så mange problemer for HP-sjef Carly Fiorina at man spår hun vil avlyse kjøpet av Compaq.

Det mektige analyseselskapet Gartner Group feller en knusende dom over HPs plan om å kjøpe og innfusjonere Compaq. Analyseselskapet sier rett ut at "fusjonen vil trolig ikke bli gjennomført"- HP vil avlyse oppkjøpet etter hvert som man får gjennomgått handelen og satt seg bedre inn i problemene, mener Andrew Butler, Gartners sjefsanalytiker på server og Unix.

Velger HP å gjennomføre oppkjøpet likevel, vil selskapet svekkes. HP og Compaqs kunder vil slite med store endringer og usikkerhet i to år fremover, mener Butler.

HP har tidligere trukket seg fra et planlagt oppkjøp av PricewaterhouseCoopers Consulting DA. Les: Hewlett-Packard dropper PricewaterhouseCoopersGartner underbygger sin påstand med å påpeke en lang rekke store utfordringer de mener HP-ledelsen står ovenfor:

- Konkurransemyndighetene i både EU og USA skal godkjenne fusjonen og kan kreve salg av biter.

- De påståtte kostnadsbesparelsene på 2,5 milliarder dollar i 2004 utgjør bare tre prosent av de samlede kostnadene i de to selskapene.

- Produkt-overlappen er enorm. Det nye selskapet vil måtte velge mellom og arbeide med fire server-arkitekturer, syv operativsystemer, fire lagringssystemer og flere tjenestestrukturer.

-- Begge selskapene kjemper med konflikter mellom direktesalg og forhandlersalg. Dette blir vanskeligere når man skal fase ut Compaq.

- Begge selskapenes konsulentdivisjon arbeider stort sett med maskinvare-støtte, ikke de mer lønnsomme konsulentoppdragene med systemintegrasjon og forretningsplanlegging. Det nye selskapet har ikke muskler til å gjøre nye oppkjøp for å skaffe seg disse konsulentene.

- Det nye selskapet må si opp flere enn 15.000. Bare i Asia vil tallet øke med flere tusen.

Gartner har tidligere denne uken også påpekt at HP og Compaq har organisert seg svært forskjellig. I HP er det produktsjefene som bestemmer, mens i Compaq er det land-sjefene som har makten. Dette vil også komplisere en fusjon.

Til toppen