BEDRIFTSTEKNOLOGI

Gartner: Intel vil presse vekk Sun og IBM

En IT-sjef kunne for ti år siden velge i et stort antall server-plattformer. Nå er det i realiteten bare tre igjen og det blir enda verre, spår Gartner Group.

12. des. 2001 - 09:27

Makten i databransjen konsentreres mellom stadig færre leverandører. Dette reduserer friheten til IT-sjefene når de skal velge server-plattform.

For de store leverandørene står kampen om en egen prosessor om hvilken rolle de ønsker å ha og opprettholde. Har du en egen prosessor, har du også operativsystem, applikasjoner og en sverm av konsulentpartnere og programvareleverandører. Å være plattform-eier som Intel, IBM eller Sun er god butikk.

Har du ikke en egen prosessor, blir du selv en partner til en av de gjenværende prosessor-leverandørene, noe som betyr konkurranse stort sett på pris og som regel lave marginer.

Intel Itanium-prosessor. <i>Foto:  Intel</i>
Intel Itanium-prosessor. Foto:  Intel

Det blir stadig færre aktører som har muskler nok til å videreføre sin egen plattform. Gjennom hele 80- og 90-tallet falt det fra aktører. Selv om ikke alle i dag er døde, påpeker Gartner Group i en to uker gammel analyse at det bare er tre aktører igjen.

Dette er Intel, Sun og IBM. En lang rekke aktører som MIPS og Silicon Graphics samt Compaqs Alpha og Tandem er skjøvet ut på sidelinjen. Men Gartner Group spår at Intel vil presse ut IBMs PowerPC og Sun UltraSparc-prosessorer over tid.

Foreløpig ser alt greit ut - Itanium er en flopp slik ofte første versjon av en ny serie produkter er. Itanium var dessuten sterkt forsinket. Men Gartner Group har lenge sagt at det er etterkommeren, prosessoren som foreløpig heter McKinley, man skal vente på.

Les også:

Med McKinley vil Intel jafse seg inn i markedene til IBM og Sun, spår Gartner i analysen digi.no har fått fra det store analyseselskapet.

Når McKinley-maskinene kommer i salg, vil markedet for HPs PA-RISC og Alpha (som Compaq stoppet) falle raskt. Intel vil tygge seg inn i markedet for større Unix-servere (8-16 prosessorer) i løpet av 2004, spår Gartner. Intels 32-bits brikker blir dessuten stadig viktigere for kunder som trenger web-server og applikasjonsservere (2-4 prosessorer).

McKinley kommer i salg til neste høst. Hvor fort Intel får i gang salget vil komme an på støtten programvareleverandørene gir Intel. Foreløpig mangler Intel mye Itanium-tilpasset programvare og en rekke administrasjonssystemer som komplekse servere trenger, mener Gartner.

Det er ikke ytelsen som vil presse Sun og IBM ut på sidelinjen. Det er kostnadene for kunder, driftsselskaper og programvareleverandører bruker på å støtte mange plattformer som vil avgjøre valgene. Selv om kundene og partnere ønsker valgfrihet, vil deres fokus på pris styre utviklingen.

Gartner Group mener at Intel og Microsoft vil sikre seg et overtak på samme måte som de gjorde i PC-bransjen. Prisgunstige tilbud vil spise opp stadig større deler av massemarkedet og redusere konkurrentenes evne til å finansiere videre utvikling.

Etter 2005 er det bare IBM og Sun som står igjen - og de vil bli skjøvet ned i nisjemarkeder frem mot 2010, spår analyseselskapet. Intel vil med sin sine finansielle muskler etter hvert kapre hele datamarkedet, er altså konklusjonen. Men selskapet sier ikke noe om hvilke operativsystem som vil dominere på Intels servere og mener altså ikke at Windows vil kapre hele markedet.

Store kunder som har et Unix-system det ikke står Sun eller IBM-logo på, bør begynne å planlegge et plattformbytte, er rådet fra analyseselskapet.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.