Gartner kritiserer Sotsji-rapport

– IT-angrepene kunne like gjerne ha skjedd her hjemme.

Faksimile av den omstridte reportasjen til NBC News om IT-truslene som man angivelig blir spesielt utsatt for dersom man drar til OL i Sotsji. I videoen ser man NBCs Richard Engle og Kyle Wilhoit fra Trend Micro.
Faksimile av den omstridte reportasjen til NBC News om IT-truslene som man angivelig blir spesielt utsatt for dersom man drar til OL i Sotsji. I videoen ser man NBCs Richard Engle og Kyle Wilhoit fra Trend Micro. Bilde: digi.no
Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
7. feb. 2014 - 13:05

Digi.no skrev i går om et tv-innslag laget av NBC News om hvilke IT-sikkerhetsforhold som kan møte deltakere og besøkende under OL i Sotsji. Saken har vakt mye oppsikt og blitt møtt kraftig kritikk, også i digi.nos kommentarfelt. Mange mener at inntrykket som skapes i reportasjen, hvor en spesialist fra Trend Micro er det tekniske alibiet, ikke bare ganske villedende, men også at situasjonen i Sotsji og Russland forøvrig ikke er unik.

Blant dem som har gått offentlig ut med kritikk, er Paul Proctor, en ledende analytiker hos Gartner. I et blogginnlegg skriver han at han riktignok er glad for at NBC News bringer oppmerksomhet til de kritiske forholdene ved IT-sikkerhet. Men han betegner reportasjen som villedende på to viktige områder.

Det ene er den innledende påstanden om at man blir «hacket» så snart man skrur på den mobile enheten eller datamaskinen. Det andre er inntrykket man får om at man er mye mer utsatt for dette dersom man er i Russland.

Proctor bruker det meste av innlegget på sitere og kommentere uttalelser fra reportasjen. Det er mye å sette fingeren på, blant annet sammenblandingen av begreper. Det faktum at brukere selv, i hvert av tilfellene, måtte bidra aktivt for at enhetene skulle bli infisert, er blir i liten grad trukket fram. Det samme gjelder det faktum at en sentral faktor ved det hele var opprettelsen av en «honningkrukke» som skulle lokke til seg hackere.

– Så de skapte et åpent og attraktivt mål, for deretter å rapportere at det vakte interesse?, skriver Proctor, som ikke er imponert.

Detaljer er nettopp det som gjerne mangler i slike korte nyhetsreportasjer på tv. Det samme preger ofte budskapet fra IT-sikkerhetselskaper, som lever av å selge løsninger som beskytter mot slike trusler.

Også hjemme

Proctor mener likevel at det mest villedende ved reportasjen er at man får inntrykk av at IT-angrep, som jo tross alt skjer, er noe som er avhengig av hvor man befinner seg, og at det er verre i Russland enn de fleste andre steder.

– Jeg vil oppfordre Richard Engle og NBC News å gjenta det samme eksperimentet på en Starbucks i sentrum av Manhattan. De samme «russerne» er der også og venter på dem, og deg..., avslutter Proctor.

Forøvrig har en leser ledet oss til dette innlegget av sikkerhetsbloggeren Robert Graham. Der plukkes reportasjen i enda større grad fra hverandre og betegnes som hundre prosent uredelig.

    Les også:

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.