BEDRIFTSTEKNOLOGI

Gartner mener x86 blir vinneren i servermarkedet

Gartner spår at x86-plattformen vil bli langt mer dominerende i servermarkedet de neste årene

Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
3. juni 2004 - 12:39

Andrew Butler, analysesjef i Gartner med fokus på serverteknologier, presenterte nylig analyseselskapets rapport om hvordan serverindustrien vil utvikle seg i perioden fram til og med 2008. I denne artikkelen fokuserer vi på maskinvareplattformene Gartner mener vil vinne andeler i denne perioden.

Gartner mener at markedsandelen til x86-baserte servere vil øke betydelig når det gjelder omsetning, fra omtrent 38 prosent andel i dag til omtrent 48 prosent i 2008. Men selskapet mener også at salget av Intels Itanium-prosessorer omsider vil begynne å ta fart. Intel planlegger som kjent gradvis å gjøre Itanium-baserte systemer langt rimeligere i dag.

- Itanium vil gjøre det mulig for Intel å komme inn på markedet for dyre servere, der Intel er nærmest fraværende i dag, sier Butler. Dette gjelder ikke minst servere i prisklassen 100.000 dollar og oppover.

Når det gjelder de rene x86-baserte prosessorene, mener Gartner at ikke minst AMDs Opteron vil få større bredde, da i første rekke nedover mot de rimeligere serverne. Prosessoren vil først og fremst konkurrere med Intels Xeon-prosessorer med 64-bits støtte.

Butler mener at AMD må ha en ren 64-bits prosessor for å kunne få innpass på markedet for de dyreste serverne. Han mener at AMD per i dag ikke har penger nok til å investere i en slik prosessor, men ser ikke bort fra at det vil kunne skje i framtiden.

- Ingenting tyder på at selskapet har slike planer i dag, sier han. Han understreker også at mange serverprodusenter, inkludert Unisys, Dell, ja til og med IBM, nøler med å "gå til sengs med" AMD.

Den store taperen i prosessormarkedet fram til 2008 vil ifølge Gartner være HP-RISC, som analyseselskapet mener vil forsvinne helt. Gartner tror Suns SPARC-plattform vil få redusert markedsandel, mens IBMs Power-arkitektur vil oppleve en framgang.

- Dagens prosessorer begynner å nå en grense når det gjelder klokkefrekvens. Dette skyldes det store strømforbruket og den store varmeutviklingen høy klokkefrekvens fører med seg, sier Butler.

Han mener at det nå finnes to alternative løsninger for å øke ytelsen til prosessorene. Det ene alternativet er å produsere brikker med støtte for flertrådkjøring (multithreading) på prosessornivå, noe som lar en enkel prosessor håndtere flere arbeidstråder. Det andre alternativet er prosessorbrikker som inneholder flere kjerner. Dette er i praksis to eller flere prosessorer puttet inn i én pakke.

De fleste prosessorprodusentene vil støtte én eller begge disse tilnærmingene i løpet av et år eller to.

Butler legger dog til at flerkjernede prosessorer vil kunne føre til interessante spørsmål når det gjelder programvarelisenser. Mange leverandører av serverprogramvare krever betaling etter hvor mange prosessorer programvaren kjøres på. Spørsmålet er om en flerkjernet prosessor skal regnes som én eller flere prosessorer.

- Dette vil bli et vanskelig spørsmål, mener Butler.

Les også Gartners spådommer om serveroperativsystemer.

Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.