BEDRIFTSTEKNOLOGI

Gartner: Salget av avanserte PDA-mobiler vil ikke ta av

Tele og IT-bransjen håper du skal kjøpe en kombinert mobil og lommedatamaskin, men Gartner rister på hodet og ber deg vente. Her er hvorfor:

15. jan. 2003 - 10:36

I en fersk rapport legger analyseselskapet Gartner frem en rekke spådommer om mobil og lommedatamarkedet i 2003. Gartner-analytikerne går sterkt i mot IKT-bransjens egne spådommer og planer fremover.

Etterhvert som stadig flere har skaffet seg vanlige mobiltelefoner, håper tele og IT-bransjen at folk skal oppgradere til neste generasjons telefoner som kombinerer telefoner med avanserte lommedatamaskiner. Nokia, Palm, Handspring og Microsoft sammen med HTC er noen av selskapene som tilbyr det analytikerne kaller "smartphones".

Bildet over viser den HTC-produserte Spaceneedle-telefonen som selges under en rekke forskjellige navn.

Gartner tror salget av slike avanserte telefoner ikke vil stå for mer enn ti prosent, selv når vi er kommet til 2005. I 2003 blir det bare fem prosent.

Årsaken til dette, mener Gartner, er hovedattraksjonen ved slike telefoner er overføring av data til og fra lommemaskiner, men prisene på dataoverføring som GPRS er alt for høye. Analyseselskapet mener også at mange av kombinasjonsmaskinene sliter med dårlige batterilevetid og grensesnitt/tastaturer som fungerer for dårlig.

Les også


Analyseselskapet påpeker at kameratelefonene vil gi IT-sjefer og Internett-leverandører nye utfordringer på grunn av datamengdene bildene skaper.

Men prisene på lommemaskiner vil falle, til glede for deg og meg. Gartner trekker frem flere faktorer, men det er Dells inntreden i markedet som er det viktigste. Prisene vil falle med 16 prosent, tror Gartner. Markedet vil dele seg klarer i to segmeneter, der Microsofts-utstyrte maskiner vil dominerer høyenden, og Palm vil øke sitt salg gjennom stadig billigere maskiner.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.