Gartner: Snart slutt på monopolet til MS Office

Nå sprekker nesten-monopolet til Office. Her er faktorene Gartner mener vil åpne for større konkurranse:

Microsofts nesten-monopol på kontorprogramvare går mot slutten, mener Gartner.

Mange i IT-bransjen mener at det er prinsipielt usunt at et selskapet dominerer så tungt som Microsoft gjør på Office. Generelt, mener mange, vil en tilnærmet monopol-situasjon bremse innovasjon og føre til økte priser.

Det siste har de kanskje rett i. Microsoft arbeider med en større prisøkning for sine største kunder. Og denne prisøkningen irriterer såpass mange store kunder at noen av dem nå vil gjøre noe med saken. "Vi hører stadig oftere at de store bedriftene vil ha et valg", sier Gartner.

Les om misnøyen med de reglene:

I løpet av neste år vil halvparten av alle store selskaper ha en IT-politikk og IT-systemer som legger opp til bruk av flere Office-varianter, mener Gartner. Det er Suns StarOffice som er best, selv om det finnes mange alternativer. Corel og IBM investerer ikke penger i Wordperfect og Smartsuite, mener analyseselskapet.


I løpet av 2004 vil Suns StarOffice ta over ti prosent av Office-markedet, tror Gartner.

Det er også to andre faktorer som undergraver Microsofts markedsposisjon. Den ene er at StarOffice og andre alternativer er blitt mye bedre. Dessuten kan man med XML enklere dele filer.

Les også

Men Gartner peker og på at både Microsoft og konkurrentene står overfor store teknologiske omveltninger. For nå skal endelig kontorprogrammene deles opp i komponenter og leveres som en tjeneste. Både Microsoft, Lotus og Sun har mye av den nødvendige teknologien klar, men markedet har så langt sagt nei.


20 prosent av dagens Office-brukere vil i 2004 ha droppet installeringen av Office, spår Gartner.

Gartner advarer mot at StarOffice ikke er helt kompatibel med Microsoft Office, særlig når det gjelder makroer og maler.