Gartner spår fall i lisensprisene

Åpen kildekode er en av flere grunner til at lisensprisene vil falle, ifølge analyse-selskapet.

Gartner spår fall i lisensprisene

Åpen kildekode er en av flere grunner til at lisensprisene vil falle, ifølge analyse-selskapet.

Få bransjer har skapt så lønnsomme selskaper som programvarebransjen.

Det kan være dyrt å utvikle et dataprogram, men når det først er ferdig koster det minimalt å selge et ekstra eksemplar. De selskapene som klarer å passere den magiske grensen der inntektene overstiger kostnadene, kan raskt tjene enorme summer.

Nå trues imidlertid denne lukrative forretningsmodellen på flere fronter. Åpen kildekode, Software as a Service (SaaS) og outsourcing er tre trender som, ifølge analyseselskapet Gartner, vil presse lisensprisene ned.

Frem til nå har kjøp og salg av programvarelisenser stort sett gått på selgerens premisser. Kjøperne har hatt muligheten til å velge mellom forskjellige programvareleverandører, men selv om det er variasjoner i lisensene har de stort sett vært ganske like og programvareleverandørene har ikke vært villig til å diskutere betingelsene i lisensen.

- Opp til nå har programvaremarkedet vært i en unik posisjon, der kjøperne har hatt veldig lite forhandlingsmakt etter at de har kjøpt programvarelisensene sine. Vi tror det vil endre seg kraftig i løpet av de neste 5 til 10 årene, sier William Snyder, direktør i Gartner, i et analysenotat, ifølge CNet News.

Åpen kildekode er den mest naturlige utfordreren. Kundene kan velge å ta i bruk programvaren gratis, men de fleste bedrifter og organisasjoner vil foretrekke å betale for vedlikehold og support.

Gartner har ingen tro på at åpen kildekode vil utkonkurrere de store programvareselskapenes proprietære løsninger, men de mener det vil skape et sunt prispress. Analyseselskapet fremhever spesielt områdene operativsystemer, utviklingsverktøy og databaseteknologi som delområder innen programvarebransjen der åpen kildekode vil være et reelt alternativ, og dermed en prisreduserende konkurransekraft.

Tjenesteutsetting til lavkostland fremheves også som et viktig argument for at programvareprisene skal ned. Etterhvert som dette markedet modnes, vil det bli mindre behov for å gjøre alt selv med egeninnkjøpt programvare.

Det samme er tilfellet med programvare som en tjeneste. Dersom oppgavene kan utføres trygt og sikkert hos en ekstern leverandør, behøver ikke bedriften å kjøpe inn og vedlikeholde egen programvare. Gartner tror at allerede i 2011, vil en fjerdedel av all ny forretningsprogramvare leveres på denne måten.

Til toppen