Gartner spår monster-harddisker

Den gamle harddisken har nye konkurrenter, men Gartner spår fortsatt lynrask vekst i lagringsplassen.

Harddisken dukket opp allerede på 50-tallet, men holder fortsatt koken. Det dukker nå opp en lang rekke alternative lagringsteknologier, men på kort sikt er det ingen som vil true harddisken på pris/ytelse og ikke minst plass, mener analyseselskapet Gartner.

Gartner lister opp konkurrenter som flash-minne, MRAM-minne, såkalte millipede polymers, holografi, DVD, advanced optical disc (AOD), Blu-ray Disc and ultra density optical (UDO)-teknologi som lovende teknologier.

Men harddiskene vil fortsette å øke i størrelse, om en i et litt mer forsiktig tempo enn de siste årenes vekst på 100 prosent. Frem til 2008 ser Gartner ingen teknologiske problemer som kan bremse stadig høyere lagringstetthet og dermed disker med høyere kapasitet. Dette står i kontrast til prosessorteknologi der utviklingen nå ikke går like raskt og man begynner å nærme seg teoretiske grenser for krymping.

Gartner spår at vanlige 3,5 tommers harddisker med kapasitet på 1 terrabyte (1000 gigabyte) vil dukke opp høsten 2007. Dette er harddisker med to plater. Den stadige økningen i kapasitet vil oppretteholde det tilsvarende fallet i priser per lagret gigabyte.

Les mer om: