FORBRUKERTEKNOLOGI

Gartner tror Windows vil bryte sammen

Det er for mye kode som tar for lang tid å utvikle, og det er minimalt med forbedringer.

11. apr. 2008 - 10:59

På en konferanse i Las Vegas organisert av Gartner, forklarte to av selskapets analytikere, Neil MacDonald og Michael Silver, hvorfor de mener Windows står foran et sammenbrudd.

Gartner har lenge vært skeptiske til den nye Windows-klienten Vista, og anbefalt bedrifter å utsette overgangen til Vista til Service Pack 1 er tilgjengelig og testet i praksis. Undersøkelser av hvordan bedrifter forholder seg til Vista, viser at dette synet har hatt gjennomslagskraft: Tendensen er at de som bytter til Vista, gjør det fra eldgamle Windows 2000, som ikke lenger supporteres av Microsoft, ikke fra Windows XP.

    Les også:

Argumentene vekker gjenkjennelse hos de fleste. De gjelder de nye klient- og serverutgavene av Windows.

 • Utviklingstiden er for lang.
 • Det er for lite fornyelse.
 • Systemene er for tunge.
 • Det er for mange kompatibilitetsproblemer.
 • Windows er for komplisert.
 • Windows er for omfattende og vokser utover maskinvaren.
 • Windows har en monolittisk arkitektur med for mye felles funksjonalitet.
 • Kostnadene blir for store når oppgraderinger bryter mange applikasjoner og krever for mye testing.

MacDonald og Silver mener å ha konstatert at mange kunder vurderer å hoppe helt over Vista, og heller vente på Windows 7.

Windows 7 imøtekommer noen av innvendingene i listen ovenfor, blant annet sies det at systemet skal få en modulær struktur slik at man til en viss grad kan kutte ut komponenter man ikke trenger.

Det er særlig det monolittiske ved Windows Silver og MacDonald angriper. Microsoft har i to tiår stadig utvidet sitt operativsystem ved å legge inn nye funksjoner. I dag er dette en foreldet tilnærming, både teknologisk og markedsmessig.

Derfor mener Gartner-analytikerne at Windows vil bryte sammen, med mindre Microsoft gjør noe drastisk, og tilbyr server- og klientvarianter mer i tråd med kundenes behov. Fortsetter Windows å bli mer kompleks, vil problemene bare tårne seg opp, mener analytikerne.

Gartner peker videre på at virtualisering truer hele konseptet med altomfattende operativsystemer. Applikasjoner som leveres i form av virtuelle maskiner, det vil si ferdig installert med det de trenger av operativsystem, trenger ikke annet enn en hypervisor i bunn. Her er det monolittiske operativsystem helt i utakt med en viktig trend som konkurrentene vil vite å dra nytte av.

Dette er noen av Silver og MacDonalds anbefalinger til Microsoft:

 • Legg om Windows slik at det i virtuelle miljøer kan begrenses til det en applikasjon faktisk trenger.
 • Gå bort fra å kreve at alle plattformer må forholde seg til samme kjerne: Det er dette som gjør at allerede Windows XP krever dobbelt så mye lagringsplass som Linux på moderne mini-bærbare som Intel Classmate og Asus Eee.
 • Innse at virtualisering er den moderne løsningen på problemet med bakoverkompatibilitet: Det krever en helt annen holdning til eldre versjoner av Windows.
 • Gi Windows evnen til å kunne begrense applikasjoners tilgang til ressurser. I dag har til og med Notepad ubegrensede rettigheter. Det undergraver sikkerheten, og er en viktig årsak til at hackere elsker Windows. Det vil kreve omfattende endringer i Windows-kjernen, men vil gi systemet en opplagt fordel i konkurransen. Det eneste systemet som har dette prinsippet i dag – at enhver applikasjon skal tilordnes bestemte rettigheter – er XO til One Laptop Per Child.
 • Gjør det langt enklere å bytte fra en Windows-utgave til en annen.
 • Finn en løsning på problemet med «Windows-råte»: At alle Windows-maskiner blir tregere etter hvert som de brukes, og den eneste løsningen ser ut til å være manuell reinstallasjon av hele systemet.
 • Legge opp et lisensieringssystem som er langt mindre belastende på brukerne. Kutt blant annet ut at en lisens skal være knyttet til en bestemt maskin.
 • Gi tidsplaner for kommende utgaver som er troverdige og mulige å forholde seg til i praksis.

Til slutt presiserte Gartner-analytikerne at de ikke anbefaler bedrifter å hoppe over Vista. Tvert om anbefaler de at man velger Vista etter hvert som eldre PC-er erstattes av nye. En viktig grunn er at man ikke vet i dag om Windows 7 kommer i 2009 eller 2010, «og da er det for seint å vente til 2012».

    Les også:

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.