ANALYSER

Gartner uten tro på stue-PC-er

Analyseselskapet Gartner mener at dagens stue-PC-er er lite egnede for stuebruk.

Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
4. nov. 2005 - 15:06

I etterdønningene av Microsofts nylige lansering av blant annet den norske utgaven av Windows XP Media Center Edition 2005, har Gartner skrevet en analyse hvor det kommer fram at selskapet mener at denne typen maskiner aldri vil bli attraktive for andre enn spesielt interesserte. I hvert fall ikke slik de fungerer nå.

Gartner har i denne rapporten tatt utgangspunkt i Microsofts mediesenterløsning. Som digi.no har skrevet flere ganger tidligere, finnes det en rekke alternativer til dette.

En stue-PC er i praksis en datamaskin som skal kunne overta funksjonen til en rekke enheter som ofte er plassert under en tv, i tillegg til å tilby ekstra funksjonalitet. Dette omfatter enheter som DVD-spiller, videoopptaker, set-top-boks og musikkanlegg.

Gartner skriver at mens PC-en er i stand til å erstatte mye av konsumentelektronikken i stue, men for at dette skal lykkes, må enheten som erstatter de eksisterende, være like enkle å bruke og like pålitelige som det nåværende utstyret. Gartner mener at PC-en ikke er i stand til å møte disse kravene ennå.

Mange PC-er med stue-PC eller mediesenterfunksjonalitet, har fysiske egenskaper som egner seg dårlig til en slik bruk. Varme, støy og et ikke-attraktivt design er svakheter som ofte går igjen.

Noe av hensikten med en stue-PC er og også kunne laste ned innhold fra Internett. Dette går utover sikkerheten og stabiliteten, siden de dermed kontinuerlig vil være åpne for angrep fra ondsinnede.

Gartner mener også at systemer basert på PC-plattformen krever konstant vedlikehold for å forbli effektive og pålitelige. Dessuten er prisen på PC-er, spesielt hvis de er basert på Windows, dyrere sammenlignet med konsumentelektronikkenheter som også er mer pålitelige og har lavere strømforbruk.

Gartner mener at PC-plattformens styrke, egenskapene og allestedsnærværelsen, også er den svakheter.

Men Gartner mener likevel ikke at dagens PC-er er helt ubrukelige i forbindelse med multimedieunderholdning. Selskapet ser for seg to scenarier hvor PC-er vil kunne gjøre stor nytte.

Det ene er som selvstendig mediesenter i rom med begrenset plass, for eksempel på studenthybler. Dette er et alternativ for de som primært ønsker seg en PC, men som også ønsker en mediesenter-PC for økt funksjonalitet og for å spare plass. Behovet for egen TV blir da borte.

    Les også:

Det andre scenariet, som har en mer vidtrekkende appell, er at PC-en brukes med medieserver. PC-en, som kan plasseres hvor som helst i boligen, brukes da blant annet til innsamling, redigering og lagring av innhold som bilder, musikk og film, men avspillingen skjer og kontrolleres fra en mediemottaker som er plassert i stua og som opereres med en fjernkontroll. Denne henter innholdet fra PC-en via for eksempel et trådløst nettverk.

Slike separate mediemottakere har vært på markedet i flere år. Mediemottakere av denne typen tilbys også i en del dyrere DVD-spiller/brenner og i digitale videoopptakere. Gartner venter at denne funksjonaliteten vil spres ut til rimeligere utstyr og andre kategorier av konsumentelektronikk. Selskapet at utbredelsen av de separate mediemottakerne også i framtiden vil være begrenset, både fordi de koster en del - 150 til 400 dollar er prisene Gartner forholder seg til, men også fordi det øker mengden av maskinvare som skal kobles til TV-en. Gartner mener derfor at leverandørene av flere konsumentelektronikk bør bygge inn slik funksjonalitet i utstyr som set-topbokser, dekodere, DVD-opptakerem TV-er, spillkonsoller og kombinasjoner av disse. Ikke minst for å differensiere sine produkter.

Gartner mener altså at medieserver/mediemottaker-løsningen er den beste kombinasjonen av enkelhet og anvendelighet tilgjengelig for å spille av lagret på PC-en gjennom underholdningssenteret i stua, spesielt hvis mottakeren er integrert en enhet brukeren skal ha likevel.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.