Gartner: - Vent med å kjøpe 64-bits Vista

Sikkerheten i 64-bits Windows Vista vil bidra til kompatibilitetsproblemer i flere år framover. Det mener Gartner.

Gartner: - Vent med å kjøpe 64-bits Vista

Sikkerheten i 64-bits Windows Vista vil bidra til kompatibilitetsproblemer i flere år framover. Det mener Gartner.

Microsoft annonserte tidligere i oktober at selskapet vil gjøre visse endringer i et sentralt sikkerhetssystem i 64-bits-utgaven av Windows Vista. Systemet, PatchGuard, gjør situasjonen vanskelig for mange tredjeparts leverandører av sikkerhetsløsninger, siden det hindrer løsningene tilgang til kjernen. Microsoft lover fikse dette, men skal ikke ha oppgitt noen tidsfrist.

McAfee er nå i full ordkrig med Microsoft om sistnevntes evne til å leve opp til "sine hule forsikringer" om å følge opp egne løfter. Sophos mener på sin side at Microsoft allerede har åpnet opp tilstrekkelig med API-er.

    Les også:

Analyseselskapet Gartner skriver nå i en rapport at det kan ta flere år før alle endringene er på plass, og at dette kan føre til inkompatibilitet i mellomtiden.

I rapporten heter det spesifikt at bedrifter som benytter eller planlegger å benytte inntrengervern lokalt på PC-ene eller vertsbaserte produkter for å overvåke eller filtrere innhold, vil måtte regne med at disse ikke vil kunne levere full funksjonalitet i 64 bits Vista. Selv etter en første servicepakke til operativsystemet, kan det skje at bare deler av funksjonaliteten vil være tilgjengelig.

Gartner mener de fleste sammensatte sikkerhetsprodukter for enkelt-PCer inneholder funksjonalitet som vil bli berørt av sperringene PatchGuard setter.

Analyseselskapet anbefaler bedrifter som ikke allerede har bestemt seg for å gå for Vista om å informere Microsoft om at de ikke vil gjøre denne oppgraderingen før en fast utgivelsesdato er blitt satt for det første settet med API-er for kjernekontroll. Gartner mener at disse API-ene ikke vil komme i Service Pack 1 til Vista med mindre datoen er blitt satt senest ni måneder etter at Vista kommer i salg. Altså ikke noe senere enn oktober 2007.

Men selv om de nye API-ene blir tilgjengelig forbindelse med SP1 til Vista, som Gartner tror vil komme i begynnelsen av 2008, betyr ikke det at situasjonen vil være problemfri.

- Disse API-ene finnes ikke ennå, og de vil kreve endringer i 64-bits kjernen til Windows som ikke vil bli ferdige i tide til lanseringen av Vista. Enhver endring i kjernen kan få ringvirkninger oppover i programvarestakken og vil kreve ny testing av alle Windows Vista-applikasjonene, skriver Gartner.

Til toppen