Gasskjempe slått ut av virus

Nytt energiselskap rammet av målrettet angrep.

Gasskjempen RasGas i Qatar er det andre store energiselskapet som på kort tid har blitt utsatt for virusangrep. Her fra selskapets hovedkvarter i skyskraperen Al Dana Tower i Doha.
Gasskjempen RasGas i Qatar er det andre store energiselskapet som på kort tid har blitt utsatt for virusangrep. Her fra selskapets hovedkvarter i skyskraperen Al Dana Tower i Doha. Bilde: Wikimedia Commons
31. aug. 2012 - 15:10

Verdens nest største produsent av flytende naturgass, qatarske Rasgas, bekreftet torsdag at de er rammet av et «ukjent virus» i datanettverket.

Kontormaskiner, epostservere og selskapets nettsted Rasgas.com er alle nede etter utbruddet som ble oppdaget mandag.

Det melder kilder som Ars Technica og Reuters.

- Verken produksjonssystemer eller planlagte gassleveranser er berørt av hendelsen, sier en talsmann i det statseide Qatar-selskapet.

Dette er det andre dokumenterte utbruddet av skadevare hos et stort energiselskap i Midtøsten på kort tid. For to uker siden ble 30.000 pc-er ble slått ut hos verdens største oljeeksportør, Saudi Arabian Oil Company (Saudi Aramco).

Det er uklart om hendelsene er relatert til hverandre. Ingen av selskapene har beskrevet skadevaren nærmere, men angrepene fremstår som målrettede.

Flere politisk motiverte hackergrupper har hevdet å stå bak kyberangrepet mot oljegiganten. Den hendelsen kom samtidig med oppdagelsen av en destruktiv Windows-trojaner døpt «Shamoon» eller «Disttrack», som ødelegger pc-er ved å skrive over harddiskens oppstartssektor.

- Dette er en ny trussel som blir brukt i målrettede angrep mot minst én organisasjon i energisektoren, meldte sikkerhetselskapet Symantec for to uker siden.

Deres bransjekolleger i israelske Seculert oppgir at Shamoon er brukt i målrettede angrep mot flere selskaper i ulike bransjer.

Seculert mener det dreier seg om et to-trinns angrep, der ødeleggelse av harddisken bare er del av kybervåpenet.

    Les også:

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.