Gates advarer mot nett-aksjer

Har du amerikanske Internett-aksjer, er det kanskje på tide å selge. Bill Gates, verdens rikeste mann, mener risikoen nå er "massiv".

Har du amerikanske Internett-aksjer, er det kanskje på tide å selge. Bill Gates, verdens rikeste mann, mener risikoen nå er "massiv".

Bill Gates har trått inn i det etter hvert omfattende koret av stemmer som advarer mot den ekstreme prisingen av amerikanske Internett-aksjer. I et intervju med den engelske avisen Financial Times anbefaler Gates bare Internett-aksjer til de mennesker som er villige til å ta "massive risikoer".

Gates er bare en av mange som nå advarer mot et krakk i nett- og høyteknologiakjer. Dette er oppsiktsvekkende, da hans egne aksjer i Microsoft og andre investeringer er verdt nesten 90 milliarder dollar. Også Alan Greenspan, den amerikanske sentralbanksjefen og mediamogulen Rupert Murdoch har advart mot det de sammenlikner med en gullrush-stemning.

Siden oktober er aksjekursene til selskaper som Yahoo, Lycos, Amazon og Excite firedoblet. Nylig ble Excite solgt for 50 milliarder kroner (se peker til tidligere artikler nedenfor eller i margen til høyre).

Microsoft-sjefen mener at prisingen av Internett-aksjer er et ekstremt utslag av den generelt høye verdifastsettingen av IT-aksjer. Gates sier til Finanical Times at han lenge har ment at teknologiaksjer er for høyt priset. Selv om IT-aksjene de siste årene har gått bratt oppover, mener Gates at de over tid vil synke.

Teknologiaksjer burde være billigere enn aksjer til Disney eller Coca-Cola fordi disse sistenevnte selskapene har jevnere inntekter, mener Gates. Microsoft-sjefen mener at det er et stort problem at alt for mange Internett-selskaper baserer sine planer på at de skal bli størst innenfor sitt felt.

Til tross for den høye prisingen av Internett-relaterte selskaper avviser Gates at Microsoft vil avvente videre oppkjøp. Microsoft har gjennom de siste årene kjøpt en rekke IT- og Internett-selskaper, blant annet WebTV, en produsent av bokser for web-surfing på TV.

Til toppen