Gates: - Antitrust-inngrep vil underminere Windows

Microsoft-gründer Bill Gates vitnet i kveld norsk tid i rettssaken ni delstater har reist mot selskapet. I sitt vitnemål fremstilte han Microsoft som "en vesentlig aktør i PC-revolusjonen" på grunn av selskapets arbeid på operativsystem-siden.

Bill Gates inntok i kveld norsk tid vitneboksen som Microsofts åttende vitne monopolrettsaken som er berammet til å vare i seks uker.

Les om bakgrunnen for saken:

I et 155 siders skrevet vitnemål som ble overlevert retten i forkant av Bill Gates' vitnemål, beskrev Microsoft-grunnleggeren programvareselskapet som "en vesentlig aktør i PC-revolusjonen" på grunn av at selskapet skapte og har videreutviklet operativsystemet som driver de flerste av verdens personlige datamaskiner.


- Microsofts beslutning tidlig på 80-tallet om å lisensiere sin MS-DOS-plattform, skapte grunnlaget for den enorme veksten man siden har sett blant hundrevis av PC-produsenter og tusenvis av uavhengige programvareleverandører, sa Gates, og la til at dette har gitt omsetning i multimilliardklassen for en rekke selskaper, ikke bare Microsoft, og at PC-en er blitt et hverdagsverktøy for såvel bedrifter som privatpersoner verden over.

- Microsofts utvikling og evangelisering rundt MS-DOS og senere Windows, var kritisk for PC-industriens tilblivelse. Vi ønsker å fortsette dette arbeidet gjennom vår .NET-strategi, som vil styrke interoperabiliteten ytterligere mellom et bredt spekter av kommunikasjonsterminaler, det være seg via Internett og på arbeidsplassen, sa Gates, ifølge Dow Jones Newswires/Wall Street Journal.

Antitrust-tiltakene mot Microsoft som de ni saksøkende delstatene foreslår gjennomført, vil kunne sette en stopper for denne utviklingen, mener Gates, ifølge amerikanske mediers rapport fra Gates' vitnemål mandag kveld.

Han gikk hardt ut mot tiltak som vil innebære at Microsoft, på forespørsel fra kunder som lisensierer 10.000 kopier eller mer av Windows, må fjerne deler av operativsystemet, slik som nettleseren Internet Explorer eller Windows Media Player, og i stedet åpne for å implementere tredjepartsleverandørers programmer.

- Ved å redusere Windows til et eller annet udefinert "kjerne-operativsystem", skrus klokka ti år tilbake. Det er ikke bare Microsoft som vil lide under dette, men hele IT-industrien, sa Gates, som ifølge AFP mer enn antydet at Microsoft dermed måtte trekke Windows fra markedet.

Til toppen