JUSS OG SAMFUNN

Gates ba Vietnam satse på programvare

På sitt første besøk til Vietnam oppfordret Bill Gates til å satse på utdanning og programvare.

24. apr. 2006 - 12:12

Microsofts styreleder Bill Gates var på sitt første besøk i Vietnam lørdag. Besøket falt samtidig med den nasjonale kongressen til det regjerende kommunistpartiet, men både statsminister Phan Van Khai og president Tran Duc Luong tok seg tid til å møte og snakke med ham.

De andre hovedpunktene på Gates’ program var et besøk til Hanoi tekniske universitet, der han ble møtt av 7000 jublende studenter, og en seremoni i landsbyen Tam Son noen mil fra Hanoi der han presenterte en ny billig-PC i samarbeid med lokale krefter.

Mange av studentene som tok i mot Gates viftet med oversatte eksemplarer av hans bøker. Gates fikk trampeklapp da han snakket om hvilke muligheter Internett og IT gir unge vietnamesere som vil ta del i den globale informasjonsøkonomien.

– Dere representerer framtiden til oppfinnelse og teknologi. Faktisk representerer dere framtiden til dette landet, ved å sikre at det bruker digitale prosesser til å vokse raskt, sa Gates til studentene.

Vietnam har en befolkning på 83 millioner, hvorav halvparten er under tretti år. Siden 2000 har landets økonomi vokst med gjennomsnittlig 7,5 prosent i året. I fjor var veksten 8,4 prosent. Utviklingen skjer mens det er stadig større spenning mellom en ekspansiv privat sektor preget av små bedrifter, og et korrupt statlig byråkrati som vil ha planøkonomi. Vietnams første statsobligasjon brakte nylig inn 750 millioner dollar, men myndighetene sørget for at hele kapitalen tilfalt det statlige skipsverftet Vinashin. Staten sto for 55 prosent av landets samlede investeringer i 2004. På den andre siden er 36 selskaper notert på den lokale børsen, og aksjemarkedet har vokst 90 prosent hittil i år. En analyse gjort av Merrill Lynch spår vedvarende sterk vekst på børsen i Hanoi.

I denne situasjonen betrakter både studentene i Hanoi og lokale kapitalister Bill Gates som en inspirerende skikkelse, en som har satset på moderne teknologi og bygget opp et rikt og mangfoldig symbol på hva private initiativ kan utrette i en åpen økonomi.

I samtalene med statsminister Khai og president Luong oppfordret Gates til å satse på utdanning og IT, ikke bare produksjon, men også programvare og tjenester. Han bekreftet etter møtene at de to understreket hvordan de betrakter IT som en nøkkelfaktor for å utvikle landet og realisere det de selv kaller en «kunnskapsbasert økonomi».

Vietnam har tatt noen første skritt, blant annet ved å inngå en avtale som lar Intel bygge et anlegg for å montere halvlederkomponenter. Programvare- og teknologisektoren vokser med rundt 30 prosent i året. I fjor var programvareeksporten 70 millioner dollar, en dråpe i havet sammenliknet med Indias 12 milliarder dollar. På den andre siden ligger landet an til bare å oppnå halve målet om å utdanne 100 000 programvarespesialister innen utgangen av året.

Denne siste opplysningen ble gitt til telegrambyrået DPA av Le Truong Tung, en direktør i et delvis statseid investeringsselskap innen teknologi, kjent som FTP eller Corporation for Financing and and Promoting Technology. FTP er en samarbeidspartner for Microsoft. Tung har ansvaret for å få på plass Vietnams første private IT-universitet, som skal ta i mot sine første 500 studenter neste år. FTP håndterer i dag noe tjenesteutsetting for kunder i Malaysia og Singapore.

Det private IT-universitetet kan få ringvirkninger ved å vise hvordan utdanningen kan gjøres mer effektiv og markedsorientert.

Studentene som jublet for Gates fortalte reportere at internettilgang er noe de må sørge for selv. Universitetet lever avsondret fra marked og industri, og pensumet har obligatoriske innslag av marxisme-leninisme og tenkingen til landsfaderen Ho Chi Minh.

I landsbyen Tom Son møtte tusener av innbyggere fram for å se Gates og overvære lanseringen av en pakke bestående av en PC forhåndslastet med billigutgaven av Windows – «Starter Edition» – og et internettabonnement. Pakken skal koste tilsvarende 200 dollar og betales gjennom månedlige avdrag over to år. Den subsidieres av staten gjennom departementet for post og telematikk.

    Les også:

Statssubsidierte PC-er med Windows Starter Edition er en del av Microsofts kampanje mot piratkopiering. Denne kampen ble også markert gjennom en kontrakt med finansdepartementet i Hanoi, der departementet forpliktet seg til kun å bruke lisensiert programvare. For Vietnam er dette et viktig skritt for å vise at det kan kvalisere til medlemskap i WTO, Verdens handelsorganisasjon.

Vietnamesiske næringsdrivendes forhåpninger til Gates-besøket kom klart fram i en kommentar fra kaffebaron Dang Le Nguyen Vu i avisa Thanh Nien News. Kommentaren er gjengitt på avisas engelskspråklige nettsted: When Gates thinks Vietnam IT could be on par with China, India . Vu peker på besøkets symbolverdi og at 80 000 vietnamesere i dag arbeider i Silicon Valley. Vu tar til orde for en strategisk nasjonal plan for å fremme vietnamesisk hjernekraft globalt, og at denne planen må støttes av både staten og private.

Vu vil videre at Vietnam skal lære av både Kina og Vietnam. Han foreslår at det bygges IT-sentre i provinsen, altså utenfor Hanoi og Ho Chi Minh-byen (tidligere Saigon), nærmere bestemt i den sørlige byen Da Lat. Der vil han blant annet ha IT-univeriteter og IT-næringsparker.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.