Gates bygger broer mellom PC og tv

På en forbrukermesse i Las Vegas presenterte Bill Gates nye produkter for samspill mellom PC og tv.

På en forbrukermesse i Las Vegas presenterte Bill Gates nye produkter for samspill mellom PC og tv.

Gründer og sjefutvikler i Microsoft, Bill Gates, innledet på forbrukermessen 2004 International Consumer Electronics Show i Las Vegas i går kveld. Han presenterte nye produkter som han lovet å få fram til markedet i god tid før neste jul.

Microsoft har satset stort på å gjøre PC-en til underholdsningssentral i hjemmet. Selskapet har spesifisert en egen type PC – Windows Media Center PC – med skreddersydd programvare for lyd, bilder, video og fjernkontroll, og som ikke kan kjøpes separat. Noen få leverandører selger denne PC-en, som er forholdsvis dyr og som ikke har slått særlig an ennå.

Bill Gates fortalte at Microsoft vil fortsatt satse på en egen underholdnings-PC, og utvide den med produkter som gjør det enklere å bruke den i et hjemmemiljø.

Det viktigste av disse tilleggsproduktene som Gates presenterte, er Windows Media Center Extender. Det er et mellomledd mellom PC og tv, slik at man kan sitte foran tv-en og hente fram video, bilder og musikk for visning i stua. Dell og Hewlett-Packard er blant leverandørene som har sagt de vil framstille denne enheten.

Et annet produkt, Xbox Media Center Extender, skal la spillkonsollen brukes til noe av det samme. Microsoft har allerede laget en karaoke-innretning til Xbox, og media-utvidelsen tolkes som et tegn på at Microsoft er villig til å utvide Xbox til stadig flere PC-pregede egenskaper.

En tredje nyhet er Portable Media Center, en slags spesialisert tynnklient for lagring og visning av video, musikk og bilder, og som koples til en tv. Denne enheten skal framstilles i omtrent samme størrelse som en liten bok, av blant andre Samsung og Sanyo.

Gates gledet sine landsmenn med en kunngjøring om at de lenge omtalte SPOT-klokkene ("smart personal object technology") som mottar personlig tilpasset øyeblikksinformasjon over FM-båndet, nå er tilgjengelige for salg. Fossil og Suunto vil selge dem fra 129 dollar til 299 dollar, og informasjonen er avhengig av et abonnement som Microsoft tar ti dollar i måneden for. (Se artikkelen Microsofts radiour klare til høsten.)

Grunnen til at komikeren Jay Leno entret scenen i løpet av innledningen til Gates, er at Microsoft utvider MSN med en betalt bredbåndstjeneste kalt MSN Premium, igjen bare i USA. I tillegg til virusvern og spamfilter, tilbyr MSN Premium blant annet muligheten for å laste ned repriser på etterspurte programmer, blant annet dem til Jay Leno.

Leno minnet tilhørerne om at han hadde bistått Gates i lanseringen av Windows 95, og bemerket tørt: " Who would have guessed back then this computer thing would catch on." ("Hvem trodde da at denne data-greien ville slå an.")

Til toppen