Gates: Forsvarstale for PC-en

Det var en spøkefull Bill Gates som åpnet Comdex Fall 1997 i Las Vegas. Gates' hovedtale - spekket av selvironi og harselas over databransjen, konkurrenter og det amerikanske justisdepartement - var først og fremst en forsvarstale for den personlige computer.

- Da jeg ble bedt om å holde åpningstale søndag, var jeg redd for at jeg skulle tale til en tom forsamling, sa Gates til et publikum av over 7.000 datafrelste i Aladdin Theatre i Las Vegas. Tusenvis av mennesker hadde stått i kø i flere timer for å høre siste nytt fra databransjens ubestridte ener og verdens rikeste mann.

Mens Comdex Fall tidligere startet mandag, har arrangørene - ZD Comdex & Forums - fremskutt messen ved å legge første hovedtale til søndag kveld.

En særdeles opplagt Gates startet showet ved å gi de en liste - i ren David Letterman-stil - over de 10 viktigste grunner til at han elsker PC-en.

Den 10. viktigste årsak, i henhold til Gates, er all programvare han kan glede seg over i lek med sin 18 måneder gamle datter. Neste punkt på listen er gleden over å ha et hus hvis hver eneste funksjon er styrt av en PC.

- Noen ganger funker det til og med, sa Gates med spøkefull henvisning til sitt nye hus som skal ha kostet 100 millioner dollar å bygge.

Som punkt 6 i listen nevnte Gates PC-ens fortrinn som programmeringsplattform.

- Jeg kan programmere i hvilket som helst dataspråk, enten det er Cobol eller Java. Det finnes mange gode nye dataspråk - Java er ett av dem.

Gates scoret et skikkelig humoristisk poeng i punkt 5.

- Jeg kan sitte på PC-en med Windows og Explorer og samarbeide - over Internett -med advokater over hele landet på et 48-siders tilsvar til justisdepartementet om bunting av Internet Explorer og Windows, sa en leende Gates med henvisning til Microsofts seneste monopoldisputt med det amerikanske justisdepartement.

Som tredje viktigste grunn for at Gates elsker PC-en, kom han med et stikk til tilhengerne av nettcomputeren.

- Jeg får gjort mitt viktigste arbeid på flyet med min bærbare maskin, uten at jeg behøver å lagre en tjener under stolsetet.

Også den amerikanske forbrukers selvutnevnte frontmann - Ralph Nader - som står i spissen for en pågående PR-kampanje mot Microsoft, fikk sitt pass påskrevet.

Gates hadde invitert flere samarbeidspartnere som fikk anledning til å presentere sine Microsoft-løsninger. En major i US Marines demonstrerte en meget hardfør Windows CE-basert mobil trådløs løsning, hvor elitesoldater kan få nedlastet informasjon om egen og fiendens lokalisering.

Et reiseselskap, som selger jeep-turer i uframkommelig terreng, viste hvordan Windows og Internett hadde hjulpet selskapet med å kutte kostnader.

Gates hadde også invitert basketballegenden Kareem Abdul Jabbar som - trass i litt fomling - fikk demonstrert sin nyopprettede hjemmeside.

Siste del av Gates' presentasjon ble viet Windows NT 5.0. Reduserte dirftskostnader har virkelig kommet i fokus i Microsoft, og det å gjøre programvare enkel å bruke har blitt en prioritet.

IntelliMirror-konseptet fra Microsoft beskriver funksjoner i NT 5.0 som gjør det enkelt å oppgradere programvare og endre maskinvare på klientsiden uten at brukere behøver å gjøre noe som helst - det hele skjer automatisk. Man kan oppgradere operativsystemet eller bytte klientmaskin uten at man behøver å sette opp ens egen brukerprofil på nytt.

I henhold til Gates vil web snart være en helt naturlig del av vår hverdag - som telefonen er det i dag. Web Lifestyle kaller han det. I denne nye web-hverdag ser Gates Microsofts løsninger som et slags digitalt nervesystem - "digital nervous system."

Til tross for PC-ens enorme fremgang de siste årene, mener Gates at moroa lang fra er over.

- Vi har bare så vidt begynt, det er mye mer på gang.

Til toppen