BEDRIFTSTEKNOLOGI

Gates gjør Windows til en patriotisk innsats

Tirsdag var verdenspressen og lederne i USAs PC-industri samlet i New York for å høre en rekke appeller til fordel for Windows 98. Bill Gates gjorde kampen mot en utsettelse av Windows 98 til en patriotisk plikt.

Eirik Rossen
6. mai 1998 - 11:22

- Regjeringen vil at vi skal selge Windows 98 uten Internett, tordnet Gates. - Det er som å selge biler uten bilstereo. [...] Regjeringen mener det er for mye Internett-støtte i vårt produkt. Det er utrolig. [...] Det er nå en klar mulighet for at den søker å utsette lanseringen av Windows 98. Det er som å si til General Motors at de ikke får komme med nye biler til høsten, eller til Paramount at de ikke får lage nye filmer til (nasjonaldagen) 4. juli.

Gates avsluttet med en serie slagord: "Windows 98 er fornyelse. Fornyelse er framskritt. Framskritt er vekst for Amerika."

Gates og de andre talerne tegnet et bredt bilde av hvordan også regjeringen oppfatter IT-industrien, og særlig PC-er og Internett, som motor i den amerikanske økonomien. En rapport fra handelsminister William Daley tallfester IT-industriens andel til 25 prosent av økonomien. Compaq-sjef Eckhardt Pfeiffer siterte en rapport fra handelsdepartementet, der IT-industriens bidrag til redusert inflasjon i USA ble anslått til ett prosentpoeng i både 1996 og 1997.

Resonnementet er enkelt: Windows 98 er et vesentlig bidrag til den nasjonale økonomien og til USAs nåværende status. Følgelig er det ikke hensiktsmessig for regjeringen under noen omstendigheter, og spesielt ikke med utgangspunkt i det forsamlingen oppfatter som uholdbare argumenter, å forsinke dette produktet fordi noen konkurrenter ikke tåler hard konkurranse.

Pfeiffer viste til at PC-er under Windows 98 vil gi bedre ytelse, større funksjonalitet og følgelig mer verdi for pengene. Compaq og de andre PC-leverandørene har investert titalls millioner dollar i lanseringen og i produkter som drar nytte av de nye egenskapene i Windows 98. Pfeiffer var spesielt opptatt av hvor sesongpreget PC-salget er, og fryktet at skolestart til høsten, tradisjonelt den viktigste perioden for PC-salget, ikke ville gi den forventede omsetningen.

Økonomiprofessor Gregory Mancou ved Harvard University begrunnet motstanden mot en utsettelse av Windows 98 ved å vise til makroøkonomiske betraktninger og til en opinionsundersøkelse fra Harris Institute som forteller at et flertall velgere mener regjeringen ikke bør blande seg inn i hva Microsoft gjør.

Ted Johnson i programvarehuset Visio sa at uten Windows ville halvparten av hans utviklingsbudsjett gått til traurige gjøremål som å skrive drivere og kontrollrutiner. Han understreket nødvendigheten av å gjøre alle brukerapplikasjoner Internett-bevisste, og hvor viktig det er at Windows 98 gjør dette til en sak for operativsystemet, på samme måte som drivere for skriver og skjerm.

Jim Calpin i PC-detaljistkjeden CompUSA fortalte at han har investert millioner av dollar i forbindelse med lanseringen av Windows 98, og at mesteparten vil være bortkastet dersom systemet ikke gjøres tilgjengelig 25. juni slik planen er.

En talsmann for Amerikas fabrikanter og selgere av periferiutstyr la vekt på hvor viktig det er for apparater med universell seriebuss (USB) at Windows 98 ikke forsinkes. Bill Kraut i Thorn hadde regnet ut at denne teknologien ville føre til at amerikanere koplet fire til fem periferenheter til hver PC, i stedet for bare to til tre i dag. Følgelig hadde forbrukerne enormt å tape på at Windows 98 ikke kommer tidsnok.

Mediejippoet til Microsoft vekket ikke bare godvilje. Oracle-sjef Larry Ellison forklarte på CNBC at Microsoft ikke fremmer fornyelse, men tvert om bruker sitt monopol på operativsystemsiden til å ødelegge fornyelsen innen IT-industrien. Han sa også at Microsoft kopierer Netscapes idéer samtidig som selskapet prøver å ødelegge konkurrenten fullstendig. Han krevde at Microsoft må straffes hardt.

Ifølge Wall Street Journal er reaksjonene blant analytikerne delte. Noen karakteriserer møtet i New York som en "Microsoft love-in". Andre mener det vil gjøre det vanskeligere for en dommer å beordre en utsettelse av Windows 98, selv om Microsoft grovt overdimensjonerer betydningen av Windows 98 og graden av fornyelse i forhold til Windows 95.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.