BEDRIFTSTEKNOLOGI

Gates grepet i løgn om Intel

Det var så store uoverensstemmelser mellom Microsoft-sjefens edsvorne uttalelser og det saksdokumenter og andre vitner fortalte, at Microsoft måtte endre forklaring.

Eirik Rossen
10. nov. 1998 - 13:22

Rettssakens fjerde uke åpnet med nok et videoopptak av avhøret av Gates fra august i år. Myndighetenes jurist David Boies stiller spørsmålet: "Uttrykte du på noe tidspunkt bekymring overfor noen hos Intel, eller vet du om noe tilfelle der noen i Microsoft uttrykte bekymring overfor noen hos Intel, vedrørende Intels Internett-relaterte programvarearbeid?" Gates svarer: "Jeg tror ikke Intel noen gang gjorde noe Internett-relatert programvarearbeid."

Her ble videoen stanset, og Boies satte i gang med å rulle opp hele affæren med hvordan Intels Internett-relaterte programvareprosjekter ble avviklet i 1995.

En av Intels visepresidenter, Steven McGeady, ansvarlig for en avdeling kalt "Content" som laget programvare, ble kalt til vitneboksen. Han fortalte blant annet om et møte 2. august 1995 der den øverste ledelsen i både Intel og Microsoft var samlet for å høre hans presentasjon av Intels arbeid innen Internett-relatert programvare. Blant de tilstedeværende var Intels toppsjef Andrew Grove, og Microsofts toppsjef Bill Gates.

Hensikten med programvareutviklingen i Intel var å legge et programvarelag så tett til prosessoren som mulig, for å få til bedre håndtering av Internett-formidlet lyd og video. Laget var en del av Intels hovedtanke, oppsummert som "native signal processing" (NSP) eller integrert signalprosessering, for å gjøre multimedia PC-er uavhengig av tilleggskort for lyd og bilde.

Boies la fram en rekke dokumenter som gjenspeiler Microsofts motstand mot at Intel skulle befatte seg med programvare overhodet, ikke bare referat fra møte 2. august 1995, men også e-post fra Bill Gates både før og etter møtet. Det er dessuten en kjensgjerning at Microsoft gjorde sin motstand mot NSP kjent blant PC-leverandørene, og at Intel til slutt ga opp hele prosjektet.

Microsoft ga fort opp Gates' opprinnelige forsvarslinje - at man overhodet ikke visste noe om NSP og tilknyttede prosjekter - og falt ned på to argumenter som impliserer at de tvert i mot hadde inngående kjennskap til Intels Internett-relaterte programvareprosjekter. Et seinere utsnitt fra Gates-videoen ble vist der han påstår at "Intel kastet bort penger på å skrive dårlig programvare." Dessuten var det kompatibilitetsproblemer mellom NSP og Windows 95.

McGeady påsto i sitt vitnemål at Microsoft truet med ikke å støtte framtidige Intel-prosessorer dersom ikke NSP ble avviklet. Det som ikke bestrides, er at mens NSP-diskusjonene foregikk mellom de to selskapene, ble samarbeidet om prosessorprosjektet Merced lagt på is. Gates' forklaring var at Microsoft var for opptatt av "NSP-krisen - sikre at ingen sender ut den haugen med problemer".

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.